Avrupa’nın gözdesi Uludağ Çileği yeniden doğuyor

MÜSİAD Bursa Şubesi’nin hayata geçirdiği proje ile son 10 yılda üretimi 24 bin tondan 4 bin tona düşen ünlü Bursa Çileği yeniden ihracat pazarlarına açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ - BURSA 

Kendine has aroması ve kokusuyla hem iç pazarda hem de Avrupa başta olmak üzere yurtdışında büyük ilgi gören Uludağ çileği Bursa’da yeniden doğuyor. Bursa, Uludağ Çileği için seferber oluyor. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve çiftçinin bir araya gelerek başlattığı Uludağ çileği (Tiago) Yetiştirme Projesi'nde ilk adım bu yıl atılıyor. 2 yıldır üzerinde çalışılan proje kapsamında, son 10 yılda 24 bin tondan 4 bin tona düşen Uludağ çileğinde minimum eski oranlarda rekolteye ulaşılması hedefleniyor. Çalışmanın ilk adımı olarak bu yıl 700 yeni Uludağ çileği fidesi, yaşlı fidelerle değiştirilerek, 2016’da 4 kat verimliliğe ulaşılacak. Ardından yeni fide sayısı 5 bin civarına çıkarılarak, 2016’da yaklaşık 10 bin tonluk rekolteye 2018’de ise 25 bin tona ulaşılacak. Üretimin tümünün Avrupa’ya ihraç edilmesi hedeflenen Uludağ çileğinin getirisinin ise en az 50 milyon euro olacağı hesaplanıyor. 

MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Murat Bayizit, ‘ne kadar üretilirse o kadar satılır’ dediği Uludağ çileğinin en büyük alıcısının ise Avrupa ülkeleri olduğunu ifade etti. Bursa’ya özgü olan bu özel lezzetin giderek değer kaybettiğinden yakınan Bayizit, “2004 yılında 24 bin ton ürün alınan bahçelerden 4 bin ton verim alınır olmuş. Bunun sebebini araştırdık, fidelerin hiç yenilenmediğini gördük. Çiftçi dönümden 3 bin kilo verim almak yerine 700-800 kiloluk rekolteye düşmüş. Hal böyle olunca çiftçi çilekten umudu kesmiş” diye konuştu. 

Hedef, 2016 mayısında ilk ürünü almak 
Dernek olarak duruma müdahale ettiklerini ve Uludağ Çileği (Tioga) Yetiştirme projesi geliştirdiklerini aktaran Bayizit , “Yalova’da bir araştırma enstitüsünde fide çalışması yaptırdık, anaç olarak tioga fidesi ürettirdik. Ardından Sakarya’da bunları fideleştirdik. Elimizde 700 bin adet fide oluştu. Akabinde Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne proje hazırlattık. Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi tarafından düzenlenen ihale ile belediye 700 bin fideyi alıp, Uludağ bölgesindeki yeni ve eski ekim alanlarına ekecek, önümüzdeki yılın üretimi için hazır hale getirilecek. Bu yıl Uludağ çileğinde kayıp yıl olsa da hedef 2016 Mayıs’ta ilk ürünü almak” dedi. 2016’ya kadar mevcut 700 bin fide sayısını 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Bayizit, bu durumda 2016’da verimliliği 4 katına çıkararak, 4 bin ton ilave Uludağ çileği rekoltesi, toplamda ise 10 bin ton civarı mahsul oluşacağını açıkladı. 

Çiftçiye satın alma garantisi verilecek 
Murat Bayizit, projenin sonlanacağını öngördükleri 2008 yılında ise ekilen yeni fide sayısını 5 milyona adete çıkarmayı hedefl ediklerini belirterek, “Rekoltede ise 10 yıl öncesi 25 bin tonun üzerine çıkarmayı amaçlıyoruz. Elde edilecek bu ürünü halihazırdaki alıcımız Avrupa’ya ihraç ettiğimizde en az 50 milyon euroluk girdi oluşturacağız” diye konuştu. Murat Bayizit, çiftçiye Uludağ çileği fidesi verirken aynı zamanda satın alma garantisi de verileceğini açıklayarak, bunun için alıcı firmalarla görüşmeler yaptıklarını, dolayısıyla çiftçinin hiç kayıp yaşamayacağını vurguladı.

Hem tazede hem de endüstride pazarı geniş
“Ülke olarak taze çilekte dünya üçüncüsü, Avrupa şampiyonu iken nasıl oluyor da Uludağ Çileğimize sahip çıkamıyoruz” diyen Murat Bayizit, taze çilekte İspanya ile yarışıldığını bildirdi. Bayizit, daha çok Mersin bölgesinde yetiştirilen çileğin, büyüklüğü ve yumuşak yapısı nedeniyle endüstride pek kullanılamadığını, Uludağ çileğinin ise hem tazede hem de endüstride pazarı geniş olduğuna dikkati çekti.

Bursa genel çilek üretiminde ise 4. sırada
Türkiye üretiminde 4’üncü sırada yer alan Bursa’nın pek çok ilçesinde 12 farklı çilek çeşidi yetiştiriliyor. Yıllık ortalama Büyükorhan 10 bin 770 ton, Osmangazi 9 bin 870 ton ve İnegöl 8 bin 595 ton çilek üretiliyor. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan verilere göre Türkiye’de 2014 yılında 134 bin 234 dekar alanda 376 bin ton çilek üretilirken, aynı dönemde Bursa’da 30 bin 807 dekar alanda 43 bin ton çilek üretilmiş,.

Bu konularda ilginizi çekebilir