Avrupa’nın gözlükleri Yozgatlı Artisan’dan

Avrupalı Flare Netali ve Albedo gibi gözlük markalarına çerçeve üreten Yozgatlı Artisan, pazar payını artırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Kırılmayan gözlük çerçeveleri üretimi yapan firma metal dışı kombine ürünleri üretmek için yeni yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu BAĞCI

Metal gözlük çerçevesi üreten Artisan Metal, yurt içi ve yurt dışında pazar payını artırmayı hedefliyor. Firma, Flare, Netali ve Albedo markalarıyla müşterilerine hizmet sunuyor.

Üretim alanında birçok yatırım yaptıklarını dile getiren Artisan Metal Genel Müdürü Abbas Budak, “Üretimde son teknoloji makinalar kullanıyoruz. CNC işleme merkezi, su jeti, yüksek kapasiteli pres gibi gözlük üretiminde kullanılan makinelere yatırımda bulunduk. Metal dışındaki kombine ürünleri de üretmek istiyoruz. Bu alandaki yatırımlarımıza yenilerini eklemeyi planlıyoruz’’ dedi.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde 2 bin 500 metrekaresi kapalı 10 bin metrekare alanda üretim yaptıkları bilgisini veren Budak, “Bin metrekare daha kapalı üretim alanını eklemeyi planlıyoruz. Ürün çeşitliliğinde Türkiye’nin en büyük işletmelerinden biriyiz. Firmamızda kaliteli metal gözlük çerçevesi üretiyoruz. Sektörde bu ürün kırılmayan gözlük olarak bilinir. Tüketicinin mağduriyetini ve iş ortaklarımız olan optik mağazalarının iş yükünü en aza indirebilmek için önceliğimiz, sağlam gözlük çerçevesi üretmek oldu. Lokomotif markamız Flare. Bunun yanı sıra Netali markamızla, ülkemizin ihtiyacı olan orta grup gözlüklerin üretimine de bir süre önce başladık. Albedo markamızla ise üst grup ve güneş gözlüklerini de üretmeye başladık. Ve hızla koleksiyonumuzu genişletiyoruz. İç pazarda satılan yerli üretim metal gözlük çerçevelerinin yüzde 40’ını karşılamaya talibiz” diye konuştu.

Türkiye’de de büyümek istiyor

Halen 8 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Budak, “Üretimimizin yüzde 5’ i kadarını ihraç ediyoruz. Önümüzdeki yıl yurtdışı pazar payımızı artırmayı planlıyoruz. Kuzey Afrika ve Güney Avrupa hedef pazarımız konumunda. Geçtiğimiz yıl, Yunanistan ve Macaristan’ı ihracat ülkelerimiz arasına ekledik. Cezayir, Tunus gibi ülkelerde bayiliklerimiz bulunuyor. Belli bölgelerde markalaşma çalışmalarımız var” dedi.

Türkiye pazarındaki konumlarını güçlendirmek istediklerini kaydeden Budak, “Ürünlerimizi bayilerimiz aracılığı ile tüketicilere ulaştırıyoruz. Bayi sayımızı artırmayı istiyoruz. Türkiye’ de her yere yerli gözlüklerimizi ulaştırmak hedefl erimiz arasında. Türkiye genelinde optisyenlik müesseselerinin yüzde 30’u ile çalışmışlığımız var. Ürettiğimiz her bir gözlük ülkemizin gözlük ithalat ihtiyacını azaltıyor. Cari açığımızı azaltıyor. Ülkemize döviz kazandırıyor” diye konuştu. Yerli bir firmanın bu gözlükleri üretmesiyle katmadeğerin de Türkiye’de kaldığını dile getiren Budak, şöyle devam etti: “Türkiye’nin hemen hemen her yerine gözlüklerimiz ulaşıyor. Hedefimiz, usta ellerde üretilen kaliteli ürünlerimizi tasarımlarımız ile şekillendirerek, tüketicilere farklı ürün koleksiyonları sunmaya devam etmek. Üretim miktarımızı artırarak, Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı planlıyoruz. Kendi pazarlama ağımız olduğu için optisyenlere ürünlerimizi sunuyoruz. Toptancılarla çalışmıyoruz. Ülkemizin yüzde 80’ine ulaşıyoruz. Optisyenleri müşteri olarak değil, iş ortaklarımız olarak görüyoruz."

Metal ürünler konusunda 40 yıldır yüzde 100 yurtdışına yönelik üretim yapma ve pazarlama deneyimine sahip olduklarını vurgulayan Budak, bunun avantajını her alanda yaşadıklarını dile getirdi. Budak, “ Kalitemizi koruyarak ürün çeşitliliğimizi, mevcut tasarım ekibimiz ile daha da artırıyoruz. Müşterilerimize moda ürünler sunmaya devam ediyoruz. Üründe toleranslar çok düşük olduğu için üretim zorluğu, kayıt dışı ticaret, düşük kâr marjı, uzun vadeli tahsilatlar sektörümüzde yaşadığımız en büyük sorunlardan” diye konuştu.

'AR-GE ve tasarım ekibimiz var'

Dünyada gözlük sektöründe öncü ülkeler ile yoğun iletişim halinde olduklarını vurgulayan Budak, “Ar-Ge ekibi ve üç tasarımcı istihdam ediyoruz. Ekip çalışması ile özgün tasarımlar yapıyoruz. Tercih ediliyor olmamız da Ar-Ge çalışmalarımızın payı büyük. Gelişen üretim teknolojilerini tercih ederek üretim hızımızı ve kalitemizi artırıyoruz. Özgün yeni tasarımlarımız, önümüzdeki sezon koleksiyonumuzda olacak. Her geçen gün ürün çeşitliliğimizi artırarak, ürün koleksiyonlarımızı genişletiyoruz. Yeni ürünlerin yanı sıra yeni markaları da tüketicilerle buluşturmak planlarımız arasında. Firmamızda ISO 9001 kalite yönetim sistemine benzer, paralel bir yönetim sistemi uyguluyoruz. Firmamızda 90 kişiye istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.