Bebeciler, fuar ile ihracatı ivmelendirecek

Türkiye ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan ve tüm kıtalara ihracat yapan Bursalı bebe çocuk konfeksiyoncuları, Ur-Ge projelerinden aldıkları güçle, 2017 yılında Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki ayrı Junio Show Fuarı düzenleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA- Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Atalay, BTSO ve BEKSİAD işbirliğinde Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Ur-Ge projesi kapsamında iki ayrı kümelenme faaliyeti sürdürdüklerini belirterek, “Bebe, çocuk giyim sektörünü ulusal anlamda Bursa domine ediyor ve yönlendiriyor. Dolayısıyla bizlerin global yenilikleri daha fazla takip etmesi ve dünya pazarına yön veren markaları oluşturması gerekiyor. BTSO öncülüğünde faaliyetlerini sürdüren kümelerimiz uluslararası arenada sektörün nabzını tutuyor” dedi.

Ur-Ge projelerinden aldıkları güçle 2017 yılında fuar sayısını ikiye çıkaracaklarına dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:

“2016 yılının Ocak ayında ilki düzenlenen Junio Show Fuarı, 2017’de çok daha fazla katılımcıyla gerçekleşecek. 0-12 yaş arası bebe ve çocuk hazır giyim sektörünün en iyilerini 10-14 Ocak tarihleri arasında ilkbahar-yaz konsepti ile tekstilin kalbi Bursa’da buluşturacağız. Bu yıl ilkini düzenleyeceğimiz diğer fuarımız ise Temmuz ayında kapılarını açacak. Böylece fuar sayısını ikiye çıkararak sektörümüzü daha da ivmelendireceğiz. Fuarlarımız sektöre ulusal manada yön verecek. BTSO ve Tüyap işbirliğiyle başarılı bir çalışma ortaya koyduk. Birçok ülkeden alım heyeti gelecek. 30-40 ülkeden ve tüm kıtalardan Ur-Ge projeleri kapsamında 300 civarında firmayı misafir edeceğiz. Bunun dışında binlerce alıcıyı stantlarımıza davet ettik. Hem Bursa hem de ülke ekonomisine katkı koyacağız.”

Fas’ın kapısını çalmaya hazırlanıyorlar

Halil Atalay, Ur-Ge çalışmalarıyla, Junio Show Fuarı’nın niteliğini artırmaya çalıştıklarını vurguladı. 34 firmanın yer aldığı birinci Ur-Ge projesinin ardından, bu yıl, 38 firmanın katılımıyla ikinci Ur-Ge projesinin de startını verdiklerini dile getiren Atalay, “Her iki Ur-Ge projemiz birbirinden bağımsız ilerliyor. Firmalarımız ile dünyayı dolaşıp bebe çocuk konfeksiyonu sektörünü tanıtıyoruz. Hem firma hem de kişisel gelişim noktasında küme çalışmaları yapıyoruz. Alım heyetleri organize ediyor, fuarlara katılım sağlıyoruz. İkinci Ur-Ge’deki firmalarımız bu doğrultuda Fas’a gitmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar Güney Afrika, Amerika gibi bölgelere ziyaretlerimiz oldu. Son olarak Las Vegas’a gittik” dedi.

Nitelikli personel için proje üretiyor

Bu yılın her sektör gibi bebe çocuk konfeksiyonu için de durgun geçtiğini söyleyen Atalay, öte yanan Bursalı üreticilerin Türkiye ihtiyacının yüzde 80’ini karşıladığını ve tüm kıtalara ihracat yaptığını anımsattı. BEKSİAD’ın 200’ün üzerinde üyesi olduğuna değinen Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

“Sektörün nitelikli personel sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla üniversitelerle diyalog içindeyiz. 13 yıl boyunca hem yerel yönetimler hem de üniversitelerimizle ilişkilerimizi geliştirdik. Bölgemize fayda sağlamak adına sektörümüzün eksikliklerini gidermeye çalıştık. En önemli sorunlarımızın arasında gördüğümüz nitelikli personel sıkıntısına çözüm bulmak için üniversitelerimizle fikir alışverişinde bulunduk. Yakın zamanda bununla ilgili somut bir adım atılacak. Umuyorum ki kısa ve orta vadede nitelikli çalışan kitlesi açısından da albenisi olan bir sektör olacağız.”

10 bin metrekare doluluk alanına ulaştı

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş:

“Junio Show Fuarı’na birçok ülkeden alım heyetleri gelecek. Fuar bir öncekinde 7 bin metrekare alanda yapılmıştı. Şimdi 10 bin metrekare doluluk alanına ulaştı. Öte yandan bu yıl özellikle bebe çocuk konfeksiyonu ve tekstil sektörlerinde yurt dışı fuarları ve alım heyeti organizasyonları düzenledik. Bebe çocuk sektörümüzde daha önce ABD ile ticaret yapan bir firmamız yoktu. Ancak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin ardından firmalarımız ABD pazarında ticaret yapmaya başladı. İhracat noktasında firmaların tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermesi gerekiyor. Kaliteli ürünler üretiyor olmak uluslararası rekabette yeterli olmuyor. Tanıtımını yapmazsanız, satamazsınız.”