Bilen: Gümrük vergisinin düşürülmesi olumlu yansıyacak

Bilen Dış Ticaret Satış Müdürü Latif Bilen, “Ceviz, badem, kaju ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi sektöre olumlu yansıyacaktır” açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda ER

GAZİANTEP - Yeni yılda ceviz, badem ve kaju ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesiyle birlikte kuruyemiş sektöründe son dönem varolan durağanlığın sona ereceğini düşündüklerini söyleyen Bilen Dış Ticaret San. ve Tic. Ltd. Şti. Satış Müdürü Latif Bilen, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararın kayıt dışı ekonomiyi de sekteye uğratacağını ve doğal olarak Hazine'ye daha fazla katkı sağlayacağını ifade etti.

Bilen; ithalat vergi oranlarının son alınan Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte, ceviz ve bademde yüzde 43'ten yüzde 15'e düşürülürken, kajuda yüzde 30'dan yüzde 10'a düşürüldüğünü ve bu durumun kuruyemiş sektörünü olumlu etkileyeceğini vurguladı.

Türkiye’nin ceviz ihtiyacının yüzde 70’ini yabancı ülkelerden karşılamakta olduğunu ifade eden Bilen, "Burada kaliteli ve uygun fiyata olan ürünü iç piyasadaki tüketicilerle buluşturmak biz ithalatçılara düşüyor. Geçen yıl sadece ABD’den ülkemize 56 bin ton civarında kabuklu ceviz yüklenmiştir. Bu sene bu rakamların 30 bin tonun altına düşeceğini öngörüyoruz. Bunun nedenini dolardaki yükselişe ve vatandaşın buna bağlı olarak alım gücünün düşmesine bağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Gaziantep'te 1993 yılından beri kuruyemiş sektöründe bulunan Bilen Dış Ticaret‘in, bugün yıllık 15 milyon dolarlık satış hacmine ulaştığını belirten Bilen, “Firmamız önümüzdeki 4 yıl içerisinde ticari hacmini 2 kat artırmayı hedefliyor. 2018 yılında satışımızı yüzde 45 artırarak 5 bin tonluk ürün ithalat-ihracatı yapmayı planlıyoruz. Kısa ve uzun vadede kaliteli ürün temini, nitelikli ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve istikrarlı büyümeyi ilke ediniyoruz” dedi.

ABD, Şili, Ukrayna, BAE, Hindistan, Özbekistan başta olmak üzere 10’u aşkın ülkeyle ticari ilişkilerinin bulunduğunu ifade eden Bilen, “Aile şirketiyiz. Aslında 1985’e uzanan ticari bir geçmişimiz var. Ticari hayata abim Mustafa Bilen öncülüğünde başladık. Öncelikli işimiz ceviz ve badem üzerinedir. Bu ürünlerin yanında talep ve sezona göre fıstık, hurma, biber gibi başka ürünlerin de tedarikçisi durumundayız. Yeni pazarlarda da yer almak için pazar araştırmalarımız hız kesmeden devam ediyor. INC (International Nut and Dried Fruit Council) ve TÜKSİAD (Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) üyesi olarak diğer üyelerle iç ve dış pazara yönelik görüşmeler içerisindeyiz. Bu anlamda sektörümüz ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip etmiş oluyoruz. Bizim için uluslararası gıda fuarları çok önemli. Oralarda kendimizi daha geniş bir kitleye tanıtma imkanı buluyoruz. Bunun dışında kuruyemiş sektörüyle ilgili organizasyonları takip ediyoruz ve sivil toplum örgütleriyle temas halindeyiz. Şubat ayı içinde Dubai’de Gulfood Uluslararası Gıda Fuarını ziyaret edeceğiz. Nisan ayında TÜKSİAD Genel Kurulu için Antalya’da olacağız. Mayıs ayında ise INC'nin İspanya Sevilla’da organize ettiği Dünya Kuruyemiş Kongresi’ne katılma planımız var" bilgisini verdi.

Firmalarının iki farklı binada toplam bin 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiklerini ayrıca 2 bin 500 metrekare depolama alanlarının olduğunu ifade eden Bilen, "Yurtiçi pazarı için yarattığımız Bilen Agro markasını ileriye taşımak için çalışmalarımız devam etmektedir. Yıllık ithalat ihracat hacmini göz önünde bulundurursak firmamız ceviz ithalat ve ihracatında Gaziantep'te ilk 5’in içerisinde konumlandırabiliriz. Global pazarda ise Amerika, Şili ve Ukrayna’da sektörel tanınırlığımız diğer ülkelere göre daha öndedir"şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir