Bolu’da endemik bitkiler koruma altına alınıyor

İl sınırları dahilinde sayıları 100’ü bulan endemik bitkiler, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi kapsamında koruma altına alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA ŞENGÜL / BOLU 

Bolu Belediyesi, il sınırlarındaki doğal hayatı korumak ve endemik bitkilerine sahip çıkmak için proje başlattı. İl sınırları dahilinde sayıları 100’ü bulan endemik bitkiler, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi kapsamında koruma altına alınacak. 

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, yeni projeyle birlikte Bolu’ya ait hiçbir bitkinin neslinin tükenmeyeceğini belirtirken, çalışmanın tüm belediyelere örnek olmasını hedefl ediklerini söyledi. Projenin Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile yürütüleceğini belirten Yılmaz, “Proje kapsamında Bolu’nun literatürdeki mevcut endemik bitki türleri listesine yenilerinin eklenmesi de öngörülüyor. Abant’taki turizm artışı nedeniyle risk altında bulunan Abant çiğdemi ile Ankara çiğdemi ve Abant çiğdeminin birleşmesinden oluşan ala çiğdem öncelikli olarak koruma altına alınacak. Çiğdemlerin korunması yanında Bolu markasına da eklemeyi planlıyoruz” diye konuştu. İki yıl sürecek projenin tüm masrafl arını belediyenin karşılayacağını belirten Yılmaz, “Bir yastıkta 30-40 bitki koruma altına alınacak. Yine yeni türlerin araştırılması için akademisyenlere araç vb. teknik destek sağlanacak. Proje kapsamında 'Bolu İlinin Endemik Bitkileri' kitabı oluşturulacak.” ifadelerini kullandı. 

Eko turizm öne çıkacak

Gen bahçesinin oluşturulmasıyla birlikte, bilim insanlarının Bolu’ya yoğun ilgisini beklediklerini kaydeden Yılmaz, “Artan biyo çeşitliliğin Bolu’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisini de yöneltmesini bekliyoruz. Bolu, bu çalışmanın neticelenmesiyle eko turizm alanında da Türkiye’nin anılan illerinden olmayı planlıyoruz” dedi. Bolu’yu yeşillendirme çalışmaları kapsamında, doğan her bebek için bir meyve fidesi dikildiğini belirten Yılmaz, 2013'te başlatılan proje boyunca 4 bin fidan diktiklerini söyledi. 10 yılın sonunda projenin Bolu’nu meyveciliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Yılmaz, arazi büyüklüğünün 300 dönüm olduğunu, adına fidan dikilen çocukların aynı zamanda Bolu’ya aidiyetlerinin artacağını bildirdi. Meyve bahçesi yanı sıra, sebze bahçeleri de oluşturulduğunu kaydeden Yılmaz, “Buralarda yetiştirilen ürünleri vatandaşlarımız gelip dalından toplayıp satın alabilecekler. Zaman içinde burası için ayırdığımız araziyi de genişleteceğiz” dedi.

Bir kilometrelik plaj yapılacak
'Tabiatın Kalbi Bolu' sloganıyla birlikte Bolu’yu turizm şehri olma hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini belirten Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bunu yaparken doğa ile uyumlu çalışacaklarını ifade etti. Bolu Büyüksu Deresi'nde hayata geçirilecek projeyle birlikte derenin 1 kilometrelik kısmının gölet haline getirileceğini ve deniz kumuyla yapay bir plaj oluşturacaklarını aktaran Yılmaz, yüzmenin yanı sıra, kürek ve kano gibi diğer su sporlarının da ön plana çıkacağını vurguladı. 3 milyon liraya mal olacak projenin önümüzdeki yıl tamamlanacağını vurgulayan Yılmaz, tüm olimpik sporların yapılabileceği Karaçayır Olimpiyat Spor Kompleksi Projesi’ni de yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir