Bu kent Türkiye’nin animasyon üssü olacak

Anadolu Üniversitesi’nde kurulacak çizgi film Ar-Ge merkezi, animasyon sektöründen uluslararası rekabet için ihtiyaç duyulan insan gücünü yetiştirecek. Proje kapsamında green screen ve motion capture stüdyoları ile cintiq atölyesi de kurulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK TOPRAK

ESKİŞEHİR - Dünya genelinde 100 milyarlarca dolarlık hacme sahip olan animasyon sektöründe Türkiye’nin de söz sahibi olması için Anadolu Üniversitesi’nde çizgi film (animasyon) Ar-Ge merkezi kurulacak. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Anadolu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM) desteği ile hayata geçirilen proje ile uluslararası rekabet için ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücünün Anadolu Üniversitesi tarafından karşılanması planlanıyor. 

Proje yürütücüsü Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film Bölümü Başkanı Doç. Fethi Kaba, 1 milyon 423 bin TL bütçeye sahip proje için ihale sürecinin devam ettiğini belirterek, “Animasyon teknolojilerinde uzmanlaşmış, akademik ve profesyonel projeler geliştirecek insan gücüne yatırım yapılacak. Proje kapsamında Green Screen Stüdyosu, Motion Capture Stüdyosu ve Cintiq Atölyesi kurulması planlanıyor” dedi. Kurulacak olan render farm atölyesinde film üretiminde gerekli olan render işleminin gerçekleştirileceğini kaydeden Kaba “Bu özellik sayesinde teknoparktaki animasyon şirketleri ve Türkiye’deki diğer ssektör temsilcilerinin ilgisini çekmek istiyoruz. Üniversite- sektör işbirliğine güzel bir örnek teşkil edecek bu uygulama bölgede yeni istihdam alanları da açacak” diye konuştu. 

Çizgi film alanında ilk kez böyle bir stüdyo kurulduğunu vurgulayan Kaba, “Eskişehir’in Türkiye’nin animasyon üssü haline gelmesini hedefliyoruz. Önceden Türkiye’de sadece reklamlarda kullanılan animasyon teknolojisi şimdi TRT Çocuk’un kurulması ve sinema filmlerinin yapılmasıyla hızlandı. Bu alanda eğitim veren ilk birim olan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü, animasyon endüstrinin nitelikli eleman ihtiyacına yönelik en büyük katkıyı sağlıyor” açıklamasını yaptı. 

Animasyon alanında dünya ile rekabet edebilecek düzeyde yetenekli öğrencilerin yeni teknolojileri bilerek mezun olmaları sayesinde dünyada faaliyet gösteren şirketlerde çalışabilme olanaklarının da ciddi oranda artacağını ifade eden Kaba, “Animasyon alanı çok geniş bir yelpaze: Bunun içinde çizgi diziler, filmler, oyun sektörü var tüm bunların ortak gelişmesini sağlamalıyız. Önceden Türkiye’de çizgi filmin düşük kalitede olacağı bekleniyordu ama aksine çok hızlı bir gelişme gösterildi. Artık çok daha kaliteli işler çıkabilir ortaya" şeklinde konuştu.

Sinemanın yeni cazibe merkezi olacağız 

Eskişehir’in kurulacak bir sinema platosu ile sinemanın yeni cazibe merkezi olmasının planlandığını belirten Kaba, “Dünyada animasyon ve sinema birbirinden ayrılmaz iki sektör oldu. Bu projeyle kurulacak green screen stüdyosunun ileride kentte çekilebilecek film, dizi veya belgeseller tahsis edilebilmesini, animasyon merkezi ile animasyon alanında kümelerin oluşmasını da bekliyoruz. Bu yeni stüdyolar kiraya da verilebilecek. Böylece şirketler yurtdışı yerine stüdyolarımızı tercih ederek, bölgeye katma değer sağlayacaklar” dedi.ir ortaya” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir