Bursa 2. Blok Mermer Fuarı Bursa'da başlıyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde TÜYAP Bursa Fuarcılık ve MADSİAD işbirliğiyle düzenlenen Bursa 2. Blok Mermer Fuarı kapılarını açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA-Geçen yıla oranla yüzde 41 rekor büyüme ile açılacak fuarın öncesinde BTSO binasına basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’yı orta vadede fuarcılık merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Burkay, Bursa’nın mermer, bebe giyim gibi uluslararası hüviyeti olan sektörlerdeki fuarlarını geliştirmek istediklerini belirterek, “Sektörün büyüklüğü ve gücü, fuarın 2. yılında yüzde 41 büyümesiyle ortaya çıkıyor. Mermer ihracatında 2014’de 2.1 milyar dolar, 2015’te 2 milyar doları yakaladık. Bu yıl da 2 milyar doların üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Sektörün 2023 hedefi ise 7 milyar dolar ihracat. Dünyadaki doğal taş rezervinin yüzde 40’ı Türkiye’de, Türkiye’nin yüzde 10’u Bursa’da. Türkiye’nin yüzde 80’ini Marmara Havzası karşılıyor” dedi. Doğal taş ve madencilik konusunda MADSİAD ile stratejik projeler planladıklarından da bahseden Burkay, “Sadece blok mermer değil, işlenmiş mermerin satışını da destekleyecek olan İhtisas OSB projemiz var. Ayrıca doğadaki rezervi aldıktan sonra doğaya tekrar geri dönüşümünü sağlayacak, atıkları bertaraf edecek, yaşanabilir ve sürdürülebilir çevreyi destekleyecek projelerimiz bulunuyor” bilgisini verdi.

Burkay, bu sene, en önemli blok mermer alıcısı Hindistan pazarındaki kotanın kalkması nedeniyle, bu pazardan da umutlu olduklarını sözlerine ekledi. Geçen yılki fuarda 550 tane blok mermer sergilerken bu sene bin 80 adet blok mermeri sergileyeceklerini belirten MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, “Bunların yüzde 70’i fuar açılmadan satıldı. Fuarın 2.sini düzenlememize rağmen yüzde 41 büyüdük. 600’ün üzerinde renk ve desendeki 26 bin ton blok mermer sergilenecek. Yabancı ziyaretçi sayısında da iki katı artış var. Çin ve Hindistan başta olmak üzere 25 ülkeden katılımcı bulunuyor” dedi.

Fuarın, dünyanın ilk kapalı alanlı blok mermer fuarı olduğunu anımsatan Efendioğlu, Türkiye’deki ocak üreticisi pek çok firmanın katılım sağladığını belirtti. Efendioğlu, işlenmiş mermer ihracatını artırmak hedefiyle de Orhaneli’de Maden OSB kurduklarını aktararak, “Türkiye’de 8 milyon ton blok mermer üretiliyor. Yalnızca 2 milyon tonu işlenebiliyor. İşlenmiş ürün ve istihdama katkı sağlayacağımız OSB projesinde arsa alımına yaklaştık” bilgisini verdi.

Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, 2-5 Kasım tarihleri arasında ziyarete açık olacak fuarın 50 bin metrekarelik alanda gerçekleşeceğini ve 14 ülkeden 201 firma ve firma temsilcisinin katılacağını söyledi. Fuarın geçen yıl 14 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırladığını anımsatarak, bu sene 20 binin üzerinde ziyaretçi hedeflediklerini belirtti. Ersözlü, 3 Kasım Perşembe günü saat 16.30’da Türk Amerikan Ticaret Odası tarafından sektöre özel konferans düzenleneceğinin de bilgisini verdi.