Bursa, daha fazla sanayi istemiyor

Yerel yönetim Bursa’da yeni sanayi alanı kurulmasına karşı çıktı. Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, "Daha fazla sanayiye ‘hayır’ diyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT / BURSA 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın yaşanabilir kent ölçeğinin sınırlarının aşıldığına vurgu yaparak ilçede daha fazla sanayi yapılanmasına sıcak bakmadıklarını söyledi. Bozbey, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde kurulması planlanan Yüksek Teknoloji OSB için; “Daha fazla sanayiye ‘Hayır’ diyoruz” yorumunu yaptı. 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, basın mensuplarıyla bir araya gelerek yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında Nilüfer ilçesi Badırga bölgesinde kurulması düşünülen Yüksek Teknoloji OSB ile ilgili de görüşlerini dile getirdi. İçerisinde önemli üretim alanları ve OSB’leri ile Nilüfer ilçesinin Bursa’nın merkezdeki istihdamının yüzde 80’ini karşıladığına vurgu yapan Başkan Mustafa Bozbey, “Daha fazla sanayiye ‘Hayır’ diyoruz” dedi. Bozbey, belediyeye sunulan teklifte dar bir alanda bulunan ve tarımsal amaçla kullanılamayacak olan bölge için sanayi oluşumuna olur verdiklerini hatırlatarak, “Karar almış olduğumuz yerin bir anda 12-13 kat ilavesiyle karşılaştık. Nilüfer önemli bir sanayi merkezi aynı zamanda. Ancak biz daha fazla sanayiye ‘hayır’ diyoruz. Bizim anlayışımız bu. Çünkü Bursa, Ankara - İzmir istikametindeki yola paralel bir gelişme sergiliyor ve bu gelişmeden dolayıdır ki ulaşım sorunu çözülemiyor. Altyapı sorunu başlı başına kendini gösteriyor. Bu sorunların üzerine sorun eklemeye gerek yok. Yaşanabilir kentlerde bir ölçek vardır. Bana göre Bursa’nın yaşanabilir kent ölçeğinin sınırı taşmıştır” diye konuştu. İlçedeki tüm sanayi bölgelerinin tam kapasite çalışmadığına, buralarda yatırım alanları bulunduğuna işaret eden Mustafa Bozbey, “Hala ilave sanayi bölgelerinin açılmasıyla İstanbul’un Bursa’ya aktarılmasına Bursalı sanayicilerin de 'dur' demesi lazım. Örneğin gerçekten sanayinin gitmesi gereken İç Anadolu’da ya da Marmara’nın başka yerlerinde alanlar var. Devlet ulaşım sorunlarını da çözerek bu sanayileri oralara götürerek göçü de önlemelidir” açıklamasını yaptı. İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu projesiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Bozbey, projenin yeterince tartışılmadan, yerel yönetimlere danışılmadan uygulamaya koyulduğunu ve tamamen tarımsal alanlardan geçtiğini savunarak buralarda yaşayanların kirleticilikle karşı karşıya kalacağını dile getirdi. 

8’i ıslah, 13 OSB bulunuyor

Bursa’da 8’i ıslah olmak üzere 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Son 10 yılda ihracatını 4 milyar dolar seviyesinden 12,7 milyar dolara çıkaran Bursa’nın 2023’teki 75 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için ortalama yüzde 20 ihracat artışı oranını yakalaması gerekiyor. Bu çerçevede Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde çalışmaları yürütülen Yüksek Teknoloji OSB’nin, kentin katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji üretimine evrilmesi noktasında önemli bir kilometre taşı olduğu kent gündeminde konuşuluyor. Bursa'da mevcut sanayinin dönüştürülerek yeni nesil bir OSB oluşturulmasının şehir için çıkış noktası olduğu vurgulanırken, kentin sanayi yatırımlarına doyduğu söylemleri de gündeme geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir