"Bursa esnafı 2020'ye kadar 3 bin dükkana kavuşacak"

BESOB'un Büyük Sanayi Sitesi projesinin 2020 yılına kadar tamamlanması 24 sektörden esnafa 3 bin işyeri yapılması planlanıyor. 1 milyar TL bütçeli projede 125 dükkan faaliyete geçti, 2. etap kapsamında bin işyerinin daha hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin (BESOB) 1 milyar liralık yatırım bütçesiyle başlattığı BESOB Büyük Sanayi Sitesi projesinde esnaf, ikinci ihaleyi bekliyor. İlk etapta, 125 dükkanın faaliyete geçtiği bölgede, ikinci etap kapsamında bin işyeri daha teslim edilecek. Toplamda 3 bin dükkanla 24 sektöre ev sahipliği yapacak projenin 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

Bursa'da ihtiyacın en az 7 bin dükkan olduğunu belirten BESOB Başkanı Arif Tak, "Sanayi Sitesi'ne ilaveler yaparak, tüm ihtiyacı karşılayacağız. Hedefimiz, 10 bin dükkana ulaşıp, esnafımızın tamamını buraya taşımak" dedi.

Temeli 2011'de atılan ve 307 hektar üzerine kurulan BESOB Büyük Sanayi Sitesi'nin tamamlanan birinci etabı kapsamında geçtiğimiz yıl 125 dükkanın teslim edildiğini ifade eden Tak, 23 Ağustos'ta müracaatların başlayacağını, peşin ödeme imkanından faydalanmak isteyen esnafa yüzde 20 indirim uygulanacağını müjdeledi.

125 işyerinin 200 ila bin 500 metrekare aralığında sahiplerine teslim edildiğini belirten Tak, bölgede altyapı çalışmalarının da sonuna gelindiğini bildirdi. Üst yapı için de yakın zamanda ihaleye çıkılacağını anlatan Arif Tak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üstyapı ihalesinin ardından demirciler, dokumacılar, karoserciler ve oto tamircilerin bir bölümü ihale olacak. Bin dükkan için yapılacak ihalenin ardından peyderpey proje tamamlanarak, 3 bin dükkâna ulaşılacak. Bursa esnafı 2020'ye kadar 3 bin yeni dükkâna kavuşacak Projenin 2020'ye kadar tamamlanmasını hedefliyoruz."

"Şehir içinde bir tane sanatkâr kalmayacak"

Söz konusu 3 bin dükkanın Bursa esnafına yeterli olmayacağına dikkati çeken Tak, "Proje için başlangıçta hedefimiz 10 bin dükkândı. Ancak bazı esnafımız daha büyük yerler istedi. Dolayısıyla işyeri sayımız 3 bine kadar düştü. Bursa'da 7 bin esnafın dükkâna ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak için sanayi sitemizi ilave yatırımlarla etap etap genişleteceğiz" diye konuştu.

Yatırım bütçesinin 1 milyar lira olduğunu bildiren Arif Tak, "Bursa'da şehir içinde dağınık olarak faaliyet gösteren küçük esnafın, kent dışında tek çatı altında toplanmasını amaçladığımız sanayi sitesi Bursa'yı kurtaracak bir proje. Odaklandığımız tek konu üretim yapan sanatkârların şehir merkezinin dışına çıkarılması. İlave yatırımlarla 10 bin dükkana ulaşıldığında şehir içinde bir tane dahi sanatkâr kalmayacak. İhtiyacın üstünde işyeri yapacağımız için kimse yerim yok bahanesinde bulunamayacak. Ya yer alacak ya da kiralayacak. Aksi halde sanatkarlığını bırakacak" dedi.

Tak, BESOB Büyük Sanayi Sitesi projesi tamamlanana kadar sanatkârların şehir içinde kalmasına izin verilmesinin de büyük bir şans olduğunu sözlerine ekledi.

TOKİ bölgeye 2 bin konut yapacak

Bölgede çalışanların barınma ihtiyacını karşılamak için de TOKİ ile görüştüklerini bildiren Arif Tak, "Bu bölgede konut yapılacak. TOKİ yetkilileri 15 bin konuttan bahsettiler ama biz bu yoğunluğa ulaşamayız diye düşünerek, 2 bin konut ile başlayalım istedik. Müracaatları aldık. Şu an binin üzerinde kişiden müracaat var. Bu listeyi TOKİ'ye vereceğiz. Burada 20 yıl vadeli ödemelerle konut yapılacak" şeklinde konuştu.