Bursa, ihracatta hız kesmiyor

Bursa, ihracatta 2018’e hızlı başlayarak geçen yılın şubat ayına göre ihracatını yüzde 10,76 artırarak 1 milyar 270 milyon dolara ulaştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Ocak ayında yaptığı 1.1 milyar dolarlık ihracat ile bugüne kadarki en yüksek ocak ayı dış ticaret rakamına ulaşan Bursa, şubat ayında da hız kesmedi. Şubat ihracatında geçen yıla göre yüzde 10,76 artış kaydeden Bursa, yılın ilk iki ayında ise geçen yılın aynı aylarına göre ihracatta yüzde 12,57’lik artış yakaladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre sanayi kenti Bursa, ihracatta 2018’e hızlı başladı. Geçen yılın aynı ayına göre aylık ihracatını yüzde 10,76 artırarak 1 milyar 270 milyon dolara ulaştıran Bursa, 198 ülkeye ürün gönderdi.

Bursa’nın ihracatının büyük bölümünü lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi oluşturdu. Otomotiv ana ve yan sanayi firmaları yılın ilk iki ayında 1.5 milyar dolarlık ihracata imza atarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,81’lik artış kaydetti. Otomotiv endüstrisini Bursa’nın köklü sektörlerinden tekstil ve hammaddeleri sektörü izledi.

Tekstilciler yılın ilk iki ayında ihracatlarını yüzde 17,82 artırarak 177 milyon dolara ulaştırdı. Makine ve aksamları 116 milyon dolar olurken, onu izleyen en yakın sektör 115,3 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Makineciler yılın ilk iki ayında ihracatlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,81 artırarak 116 milyon dolarlık ihracata ulaştı. 115,3 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı hazır giyimde de artış yüzde 17,94 oldu. Bursa’dan en fazla ihracat yapılan sektörler arasında ilk beş arasında yer alan çelik sektörü de ilk iki ayı yüzde 5,89 ihracat artışıyla tamamladı.

Afrika kıtasına ihracat arttı

Bursa’nın ihracat pazarları arasında Avrupa Birliği ülkeleri ağırlığını korurken dikkat çekici artışlar Afrika kıtasına yapılan ihracatta yaşandı. Bursa yılın ilk iki ayında da en fazla ihracatı ana pazarı olan Almanya’ya yaptı. Almanya ihracatı yılın ilk iki ayında yüzde 6,57 artışla 347,4 milyon dolar olurken, Almanya’yı 262,2 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 15,95’lik artışla Fransa izledi. Birleşik Krallık ile Birleşik Devletler’e yapılan ihracatta ise yılın ilk iki ayında ufak düşüşler yaşandı.

En dikkat çekici artışlar ise Kuzey Afrika ülkeleri ile Güney Afrika’ya yapılan ihracatta gözlendi. Bursa’dan Cezayir’e yılın ilk iki ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 163 artışla 35 milyon dolara ulaşırken, Fas’ta da yüzde 71 artış ve 85,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Güney Afrika’ya yapılan ihracat yüzde 108, Mısır’a yapılan ihracat ise yüzde 80 oranında arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir