Bursa iş dünyasından seçim kritiği

Bursalı sanayiciler, sandıktan çıkan sonuca 'saygı' gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, ekonomi programlarının belirlenmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - 7 Haziran’da yapılan genel seçimleri değerlendiren Bursalı sanayiciler, sandıktan çıkan sonuçlara saygı gösterilmesini, hükümetin bir an önce kurularak başta ekonomi olmak üzere programların belirlenmesini istedi. 

BTSO Başkanı Burkay: Ülke hedefleri siyasi mücadelenin önünde olmalı

Seçim sonuçlarının Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, seçimin ardından ortaya çıkan tablonun koalisyon hükümetine işaret ettiğini belirtti. İbrahim Burkay, tüm siyasi partilerin Türkiye’nin gelecek hedefleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi. İş dünyası temsilcileri olarak her fırsatta 2015’in zor bir yıl olacağını ifade ettiklerini hatırlatan Burkay, “Seçimlerimizi, dünyada ekonomik ve siyasi konjonktürde önemli parametre değişikliklerinin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirdik. Ortaya çıkan tablo, koalisyon hükümetine işaret ediyor. Seçim sonuçlarının milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Türkiye’nin nitelikli büyüme ve kalkınma hedefleri olduğunu belirten İbrahim Burkay, “Tüm siyasi partilerimiz ortaya çıkan bu kritik tabloda ülkemizin ortak hedefleri doğrultusunda hareket etmeli. Ekonomi ve kalkınma hedeflerimiz, siyasi mücadelenin önünde olmalı. Ortaya çıkan tablodan tüm siyasi partiler, Türk milletinin verdiği mesajı alarak diyalog ortamını hâkim kılacak bir sürecin de başlangıcını yapabilmeli” ifadelerini kullandı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Global ekonominin rekabeti zorlaştıran koşulları ile mücadele ederken üretilecek iç sorunlar, Türkiye olarak önümüzde yeni bir engel olacaktır. Asgari müşterekler etrafında birleşerek ve ortak milli hedeflerimiz doğrultusunda çalışarak ulaşılamayacak hiçbir hedefimiz yoktur. Yeter ki sağduyu ve uzlaşma kültürü ile hareket edelim” diye konuştu. 

BTB Başkanı: Erken seçim beklentisi var

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı iş dünyasının yapılan açıklamalardan kaygı duyduğunu söyledi. Matlı: “Partiler parti menfaatlerini bırakıp ülke menfaatleri noktasında bir araya gelebilecekler mi? Önemli olan bu. Bugün açıklamalara baktığımızda iş dünyası olarak kaygı yaşıyoruz. Erken seçim beklentisi içerisindeyiz. Öngörülen tablo kesin olmamakla beraber ekonominin rahatlamayacağı yönünde bir ön gösterge var siyasi partilerin açıklamalarında. Koalisyon kurulma umudu, ortak söylem noktasındaki değişme görünmüyor ufukta. Ekonomi noktasında umarım birleşebilirler. Sanayici temkinli olmak zorunda. Dünle bugün arasında dolar değişti. Öncü göstergeler temkinli olmayı söylüyor” diye konuştu.   

İTSO Başkanı: Hükümet kurulana kadar küçük sarsıntılar olacaktır

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, ortaya çıkan meclis tablosuna göre hiçbir partinin tek başına hükümet kurmasının mümkün görünmediğini, koalisyon formüllerinin aranacağını vurgulayarak, “Millet iradesi bu şekilde tecelli etmiştir. Çıkan sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasını yaptı. Demokrasilerde koalisyonların da bir çözüm olduğuna vurgu yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, Türkiye’nin hükümetsiz kalmayacağını belirterek, “Tek parti iktidarları istikrar açısından daha olumludur. Ama demokrasilerde koalisyon da bir çözümdür. Tek parti ile hükümet olmuyorsa koalisyon hükümeti kurulur. Bu da olmuyorsa dışarıdan destekli azınlık hükümeti kurulur. Bunlar Anayasamız ve yasalarımızda bulunan çözümlerdir. İş dünyası olarak bir panik havasında değiliz. Süreci sükûnetle takip edeceğiz. Herkese de bunu tavsiye ediyoruz. Yeni hükümet kurulana kadarki süreç önemli. Bu esnada küçük sarsıntılar olacaktır. Ama ekonomimiz bu sürece direnç gösterecek güçtedir” şeklinde konuştu.

BUSİAD: Yapısal sorunların iyileştirilmesini diliyoruz

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, açıklamasına kurulacak yeni hükümete başarılar dileyerek başladı. İş dünyası olarak seçimlerden çıkan sonuçların hem siyasi partiler hem de ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu bildiklerini belirten Baylan, katılımcılık ve uzlaşı açısından ortaya çıkan bu durumun bir fırsat olarak ülke tarihindeki yerini almasını arzu ettiklerini söyledi. Görev yapacak yeni parlamentoya; Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak ve siyasi kaygılardan uzak başarılı bir ülke geleceğine ulaştırmak adına önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Günal Baylan şunları söyledi; “Partilerimize düşen en önemli görev ise; demokrasinin olmazsa olmaz ilkelerinden olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda birleşmeleridir. Uzun zamandır ülke gündeminde olan ve yapılmasını arzu ettiğimiz ekonomik reformların bundan sonraki süreçte bir an önce hayata geçmesini ve demokrasinin güçlenmesi adına sağlam adımlar atılmasını arzu ediyoruz. Öte yandan hukuk ve eğitim sisteminde yaşanan yapısal sorunların da toplumsal uzlaşı çerçevesinde ele alınarak hızla iyileştirilmesini diliyoruz.”

MÜSİAD Bursa: Türkiye ekonomisi, siyasi dalgalanmalardan etkilenmez

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, bugün sonuçlara olgunlukla saygı göstermek, her vatandaşın ve siyasi partinin en önemli görevi olduğunu kaydetti. Gürses; “Seçim sürecinde partilerin kullandıkları üslup tasvip edilir olmasa da, seçimin huzur içinde geçmesi, sandığa barış ve demokrasi şöleni içinde gidilmesi ve sonuçların olgunlukla karşılanması, bu genel seçimin en büyük kazanımıdır. İş dünyası olarak, ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Bugüne kadar sürdürülen gelişmenin ivme kaybetmemesi, toplumsal tabanı geniş bir uzlaşmayla, meclis aritmetiğinden çıkacak hükümetin, mevcut kazanımları reddetmeden, programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisi, artık siyasi dalgalanmalardan etkilenmeyecek denli güçlüdür. MÜSİAD camiası olarak, milletimizin tercihine saygı duyuyor, tüm siyasi partilerimizi tebrik ediyoruz. Bunun yanı sıra bu tablodan çıkan sonucu değerlendirerek, siyasi sorumluluk anlayışıyla kurulacak yeni hükümete giden yolda azami hassasiyet gösterilmesini temenni ediyoruz” açıklamasını yaptı. 

BALKANTÜRKSİAD: Milletimiz uzlaşma ve sağduyu istiyor

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur, seçim sonuçlarının halkın uzlaşma istediğini açıkça gösterdiğini söyledi. Onur şöyle konuştu; “Milletin iradesi her şeyin üstündedir. Sandıktan çıkan sonuçlara saygı duymak da demokrasinin gereklerindendir. Bu sebeple her partinin ve her vatandaşın sonuçlara saygı göstermesi gerekmektedir. Ülkemizde sağduyu ortamının oluşması için atılacak adımların destekçisi olacağımızı açıkça ifade etmek istiyorum. Huzur ortamının yakalanması için siyasi partilerimizin ortak bir noktada buluşması gerekiyor. İş dünyası olarak, ekonomik ilerleyişin sürmesi adına, bu buluşmanın mutlak olduğu kanaatindeyiz.”

ANASİAD: “Umutsuz açıklamalara katılmıyorum”

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkan Yardımcısı Erol Dağlıoğlu, mevcut meclis tablosundan istenirse her kesimi kucaklayacak güçlü bir iktidar tablosu çıkabileceğini, buna yürekten inandıklarını söyledi. Erol Dağlıoğlu, “Demokrasi uzlaşma rejimidir. Seçim sonrasında bazı kesimlerin yaptığı umutsuz açıklamalara katılmıyorum. Tam tersine dilenirse, ülkemizin tüm kesimlerine kucak açacak çok güçlü bir koalisyon hükümeti çıkabilir ve bu hükümet 4 yıl süreyle ülkeyi çok iyi yönetebilir. Batıda bunun örnekleri var bizde de olmaması için bir gerekçe yok” diye konuştu. Meclise giren siyasi partilerin liderlerinin sandıktan çıkan mesajı iyi anlayıp, buna göre ülke menfaatlerini önceleyen bir anlayışla hareket edeceklerine inandıklarını vurgulayan Dağlıoğlu; “Dünyada devam eden ekonomik sıkıntılar ülkemizde de hissediliyor. Bu durumun ülkemize daha fazla zarar vermesine izin vermemeliyiz. Bize göre, seçim geride kalmıştır. Bundan sonrasında siyasetçilerin uzlaşarak ülkemize güçlü bir iktidar kazandırmaları gerektiğini düşünüyoruz. Esnaf dükkânına, işadamı fabrikasına, işçi tezgâhının başına dönmelidir. Hep birlikte ülkemizi kalkındırmaya odaklanmalıyız” açıklamasını yaptı. 
 
“Koalisyon demek; TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesidir”

Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay ise ülke ekonomisinin koalisyon hükümetlerinin getirdiği olumsuz gelişmeleri bizzat yaşadığına işaret ederek şunları söyledi; “Koalisyon demek; TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesidir, borsanın düşmesidir, faizlerin artmasıdır. 2015’in sıkıntılı geçeceği çeşitli kesimler tarafından dile getiriliyordu, fakat seçimlerin böyle neticelenmesi ve seçim kaynaklı olası bir ekonomik kriz, öngörüler arasında yer almıyordu. Şuanda sadece yaşanan gelişmeleri izlemekle yetiniyoruz. Ekonominin sekteye uğramaması tek temennimiz. İnşallah kaos ortamına sürüklenmeyiz ve inşallah bu süreci en az hasarla atlarız.”
 
Diyalog ve uzlaşı çağrısı 

Kayapa Sanayici ve İşadamları Derneği (KSİAD) Başkanı Yalçın Toy da ülke ekonomisinde uzun süredir süregelen olumlu gelişmelerin ivme kaybetmemesi adına, tüm siyasi partilerin sağduyulu olması gerektiğinin altını çizdi. Toy sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu sonuçları olgunlukla karşılamak her vatandaşımızın ve siyasi partimizin görevidir. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak, kalkınma hamlelerinin devam etmesi için diyalog ve uzlaşı ortamının sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz.” 

Bu konularda ilginizi çekebilir