Bursa sanayiinde üretim tam gaz

Sanayi bölgelerindeki hareketliliğin en kolay izlenebildiği enerji tüketim verileri Bursalı sanayicileri sevindirdi. Kentin sanayi bölgelerinde elektrik tüketiminin yılın ilk 8 ayında artması Bursalı sanayicilerin 2016 beklentilerini de pozitife çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT 

BURSA - Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gerçekleşerek ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,9, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,2 artması gözleri sanayi bölgelerine çevirdi. Bölgelerdeki hareketliliğin en kolay izlenebildiği enerji tüketim verilerine göre Bursa sanayisinde yaşanan artışlar sanayiciyi sevindirdi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’ndan alınan verilere göre Bursa ekonomisini sırtlayan OSB’lerin elektrik tüketiminde bu yılın ilk 8 ayında artışlar gözlendi. Sanayi kenti Bursa’da içinde çeşitli sektörleri barındıran 16 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Sanayi üretimindeki artış OSB’lerin elektrik tüketimine de yansımış durumda. Bursa’nın 250 büyük firmasından 50’sini bünyesinde barındıran Türkiye’nin ilk planlı OSB’si Bursa OSB’de de geçen yıla göre elektrik tüketiminde artış yaşandı. 679 hektarlık alanda 250 firmanın faaliyet gösterdiği, 46 bin 500 kişiyi istihdam eden ve yıllık ihracat hacmi 5.5 milyar doları bulan Bursa OSB’de geçen yılın ilk 8 ayına göre elektrik tüketiminde yüzde 10 artış yaşandı. Bu yılın ağustos ayı sonunda elektrik tüketimi 744 milyon kilovat saat oldu. Bu yıl 25. yaşını kutlayan Bursa sanayisinin sürükleyici OSB’lerinden olan Demirtaş OSB’de (DOSAB) yılın ilk 8 ayındaki elektrik tüketimi yüzde 3 artışla 691.3 milyon kilovat saat oldu. 350 sanayi parselinde 439 firmanın faaliyet gösterdiği DOSAB 42 bin kişiye istihdam sağlarken, geçen yıl 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Yüzde 93 doluluk oranına sahip olan ve geçen yıl 600 milyon dolarlık ihracat yapan Nilüfer OSB ‘de de (NOSAB) elektrik tüketimi geçen yılık ilk 8 ayına göre yüzde 5,5 artış gösterdi. NOSAB’da elektrik tüketimi 185.6 milyon kilovat saat oldu. 

En fazla artış Hasanağa’da oldu

Bu yılın ilk 8 ayında elektrik tüketiminde en fazla artış Hasanağa OSB’de (HOSAB) oldu. Geçen yılın ilk 8 ayında 33.6 milyon kilovat saat olan elektrik tüketimi bu yılın ilk 8 ayında yüzde 53 artışla 51.4 milyon kilovat saate ulaştı. HOSAB’da 101 faal firma bulunuyor. Son iki yılda yüzde 40 büyüyen bölge Islah OSB düzenlemesi çerçevesinde sınırı içinde olan Karsan, Cansan ve Delphi gibi firmaları da bünyesine kattı. Yüksek orandaki artışta bu firmaların da etkisinin olduğu düşünülüyor. 

Gürsu ve İnegöl’de gerileme var 

Bünyesinde Sanko, Küçükçalık, Göl İplik, Karakoç, Özdilek, Starwood, Olmuksan gibi Türk sanayiinin devlerini barındıran ve 14 bin kişiyi istihdam eden İnegöl OSB’de elektrik tüketiminde bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 gerileme yaşandı. İnegöl OSB’nin elektrik tüketimi 371 milyon kilovat saatten 340 kilovat saate geriledi. Eksiye düşen bir diğer OSB ise Gürsu oldu. 350 milyon dolarlık ihracat hacmine sahip tekstil ağırlıklı bölgenin elektrik tüketimi bu yılın ilk 8 ayında yüzde 2.5 gerilemeyle 63.4 milyon kilovat saat oldu.,

Enerji verileri OSB yönetimlerini oldukça umutlandırdı

► Demirtaş OSB Başkanı Ferudun Kahraman: Artış, sanayi bölgesinde üretimin devam ettiğini gösterir. Özellikle de bölgemizde faaliyet gösteren otomotiv ve yan sanayi ile makine sektörlerinde bir üretim artışı var. Bu önümüzdeki aylarda da devam edecek. Sadece tekstilde bu yıl bir düşüş var. Bunu da Rusya krizine bağlıyoruz. Texworld, Premier Vision gibi fuarlar olumlu geçti. Önümüzdeki yılın tekstil açısından da daha iyi olacağını düşünüyorum. 

► Hasanağa OSB Başkanı Ahmet Sezgi Erceiş: Karsan, Cansan ve Delphi gibi firmaların bünyemize katılmış olması üretimde artışa neden olsa da, bölgemizde çok sayıda yeni üretime başlayan firma oldu. Hatta şu anda elektriğimizi İrfaniye’den alıyoruz. Yakın bir zamanda HOSAB olarak kendimize ait bir trafo merkezi inşa edeceğiz. Çünkü bölgede üretim giderek artıyor, bu da elektrik tüketimine yansıyor. 

► Gürsu OSB BaşkanıYunus Aydın: OSB’de ağırlıklı sektör tekstil. Bir yıldır tekstil firmaları sıkıntılı bir dönem geçirmekte. Tekstil firmalarının üretiminin daralması enerji tüketimlerine de yansıdı. Öte yandan bölgemizin büyük firmalarının enerji tasarrufu projelerini hayata geçirmeleri de küçük de olsa enerji tüketimlerinin azalmasına yol açtı. 

► İnegöl OSB Başkanı Zeki Şahin: İnegöl OSB’de bazı aylarda yüzde 8-9 gibi düşüşler olsa da bazı aylarda da artış yaşanıyor. Düşüş nedenlerinden birisi firmaların teknoloji yatırımları. Bu sayede aynı üretimi daha az enerji tüketerek elde ediyorlar. Ayrıca kojenerasyon tesisi işletmelerimizin kendi elektrik ihtiyaçlarını üretmeleri de bizim tüketimimizi etkilemiştir. Sonuç olarak 9 ayın ortalamasına bakıldığında 2014/2015 farkı yüzde eksi 5 gibi olmaktadır. Ancak son çeyrekte bunun tekrar pozitif yönde olacağını öngörüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir