Bursa ve Yalova'da turizme 'darbe'

Darbe girişiminden büyük yara alan turizm sektörü, Arap turistin gözdesi Bursa ve Yalova illerinde de geriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Uzun yıllardır temmuz-ağustos aylarında Ortadoğulu turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Bursa'da, Arap ziyaretçi sayısı yüzde 50'yi aşkın kayıp yaşarken, Yalova'da ise rezervasyon iptalleri yüzde 90'ın üzerine çıktı.

Sektör temsilcileri, 2016'nın turizmde kayıp yıl olacağını, durumun 2017'ye sarkmasından da endişeli olduklarını ifade etti. Sektör, yerli ve yabancı turiste özel kampanya ve indirimler yapmaya yönelik çalışma da başlattı.

TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Arap turistlerin Bursa için yaptırdıkları rezervasyonların yarısından fazlasının iptal edildiğini ve iptallerin devam ettiğini vurguladı. Geçen yılın aynı döneminde kentin tarihi ve turistik bölgelerine Ortadoğulu turistin akın ettiğini anımsatan Akkuş, "Temmuz ve ağustos ayları Arap turistin inanılmaz yoğun şekilde geldiği zamanlardı. Ancak bugün geldiğimiz noktada şu an baktığımızda pek Arap göremiyoruz. Sektörümüz son 20 yıla baktığımızda başına gelen tüm krizlerden bir şekilde sıyrılmayı başardı. Son yaşanan Rusya krizinin olumsuz belirtilerini de tam aştık derken darbe krizinin sektörü karanlık bir tabloya sürükledi. 2016 yılı en büyük kayıpların yaşandığı yıl oldu. 15 Temmuz'daki olaylardan sonra tamamen turizm sektörünün bitmiş olduğunu görüyoruz" dedi.

Ortadoğu'da Türkiye'ye karşı yanlış bir algının olduğunu da söyleyen Akkuş, bu bölgelerde gelecek turistlerin ülkeyi güvensiz ortam olarak gördüklerini ve korktuklarını dile getirdi. Akkuş, hükümetin acilen bu duruma müdahale etmesini istedikleri ifade ederek, Valilik, TÜRSAB, sivil toplum örgütleri olarak yabancı turiste yönelik birtakım özel kampanyalar ve indirimler yapmak için çalışma başlattıklarını da duyurdu. Yalova'da Arap yok… TÜRSAB Yalova Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ahmet Başol Haraç da termal kaplıca merkezi Yalova'da Ortadoğulu turistin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekerek, temmuz- ağustos- eylül aylarına yönelik rezervasyon iptallerinin de yüzde 90'ı aştığını belirtti. Haraç, "Ramazan Bayramı sonrasında daha fazla yabancı turist beklerken iptallerle Yalova ciddi bir kayıp yaşıyor. Son derece negatif bir tabloyla karşı karşıyayız. 2016 yılının tüm rezervasyonları Ortadoğulu turistlere yapılmıştı ve iptallerle birlikte turizm bitti. Şu an turizmcinin tek kozu iç turizm. İç turizmi hızlı bir şekilde harekete geçirmek lazım" değerlendirmesini yaptı.

2017 tatil taleplerinin ekimden itibaren başlayacağını belirten Haraç, gelecek yıl için de düşük rezervasyon endişesi içinde olduklarını söyledi.