Bursa’da ekmek yüzde 25 zamlandı

Bursa’da ekmek fiyatları yüzde 25 zamlanarak 1 lira 25 kuruşa yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA- Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz, yapılan zammın, 2016 yılı Ekim ayı itibariyle alınmış fiyat tarifesi olduğunu belirterek, “Dört ayın ardından yeni fiyat kararını uygulamaya koyduk. 2014 yılı Ocak ayından beri zam yapmıyorduk. Bıçak kemiğe dayanmıştı. Bu sebeple 1 lira olan ekmeği 1 lira 25 kuruşa vermeye başladık. Aynı şekilde simit fiyatı da yüzde 25 zamlanarak 1 lira 25 kuruşa yükseldi. Simit zammını da dört ay bekletmiş olduk” dedi.

Yılmaz, ekmek fiyatındaki yüzde 25 artışın başlıca sebebi olarak Bursa’da yaşanan fırın enflasyonu ile merdiven altı üretim yapanları gösterdi. Bursa’da 142’si kaçak olmak üzere toplam 442 fırın olduğunu ifade eden Yılmaz, “442 fırının bakacağı nüfus 6-6,5 milyondur. Yani şu an kentimizde üç Bursa’yı doyuracak kadar fırın enflasyonu yaşanıyor. Çaba harcamamıza rağmen kaçak fırınların önünü bir türlü alamadık. Bu da haksız rekabete yol açtı. Bursa’da fırın başı ekmek adedi bin 500’lere kadar düştü” şeklinde konuştu.

Az üretim olunca birim maliyetlerin de arttığına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bunların yanı sıra bu yıl da dahil son dört yılda kiralar enflasyon oranında arttı. Yine enflasyon oranında, hatta bazı yıllar üstünde, işçi ücreti artışları oldu. SGK primi, vergi, esnafın kendi geçim sıkıntısı da var. 2014 yılından bu yana ekmeğe zam yapmadığımız için tüm bu girdiler birikti. Diğer yandan bir çuval unun fiyatı son üç yılda 12 lira zamlanarak 72 liraya kadar yükseldi.”

Merdiven altı üretimin önüne geçmek için proje geliştirildi

Yılmaz, öte yandan kaçak fırınlar ile ilgili proje geliştirdiklerini belirterek, bu doğrultuda 4-5 adet kaçak fırını bir araya getirip işleri durgun olan ruhsatlı bir fırının çatısı altında yasal olarak topladıklarını vurguladı. Hedeflerinin bu uygulamayı yaymak olduğunun altını çizen Yılmaz, “Devletin küçük işletmelerin ortak olması halinde üç yıl vergi affı sağladığı avantajını da düşündüğümüzde bu fikir kaçak fırınlara daha da cazip gelecektir. Böylece hem korsan fırıncılıktan kurtulacaklar hem de ortaklık yapısıyla avantaj kazanacaklar. Merdiven altı üretimi bu şekilde sonlandıracağımıza inanıyoruz” ifadesini kullandı.

BESAŞ’ın gündeminde şu an için zam yok                                                                                                                                                                                                                                                              Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bursa Ekmek ve Besin Sanayi A.Ş.’nin (BESAŞ) Genel Müdürü Mustafa Bektaş, şu an için gündemlerinde zam olmadığını söyledi. “Tabii ki geçen yıla göre başta işçilik maliyetleri olmak üzere girdi artışları yaşıyoruz. BESAŞ olarak zam yapmamak için gayret ediyoruz” diyen Bektaş, şunları kaydetti:                                                                                                                                                                                                         "400 gram ekmeği 1 liradan veriyoruz. Günlük, 400 gram olarak, ortalama 200 bin adet satışımız var. Şu anda 27 çeşit ürün yapıyoruz. Bursa’nın ekmek ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyoruz. Agresif satış stratejimiz bulunmuyor çünkü diğer fırınlarla ilgili tamamen dengeleyici olmaya gayret ediyoruz. Diğer üreticileri yok etmek gibi bir düşüncemiz yok. Kaliteli ürünü uygun fiyata veriyoruz. Dolayısıyla bu şartlarda istersek satışlarımızı daha da artırabiliriz. Ne var ki bu yönde bir çabamız bulunmuyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir