Bursa'da fay hattı aranıyor

Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Ürünlü mevkisinde çalışmaya başlayan 9 kişilik ekip, 1 ay boyunca bölgede fay olup olmadığını araştıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa'nın Nilüfer Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) iş birliğiyle ilçede fay arama çalışmalarına başlandı.

Ürünlü mevkisinde çalışmaya başlayan 9 kişilik ekip, bir ay boyunca bölgede fay olup olmadığını araştıracak.

Ekip şefi AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, bölgede 1855'te iki büyük deprem meydana geldiğini kaydederek şunları söyledi:

"Her şeyden önce fay var mı bunu göreceğiz. Umuyoruz ki bu fay çıkmaz. Geçmişteki raporlar, depremlerin sahada meydana getirdiği yapısal hasarlar, bu bölgede bir fayın varlığını gösteriyor.

Arazi aracı üzerine monte edilmiş 500 kilogramlık bir kütle var. Bunu 2 metre yükseklikten serbest düşmeye bırakıyoruz. Bu düşmeyle yerin altına enerji gönderiyoruz. Enerjiyi kaydederek, yer altındaki tabaka kalınlıklarını görmeye çalışıyoruz. Burada fay söz konusuysa, bin metre derinliğe kadar bunu iki boyutlu göreceğiz."

Jeofizik mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da depremi önceden belirleme çalışmalarına 2007'de başladıklarını söyledi.

Gündoğdu, "MTA'nın diri fay haritası bu yakınlarda bitiyor. Bu tarafta ne olduğunu bilmiyoruz. Yaklaşık bin metreye kadar ulaşacağımızı düşünüyorum. Yaklaşık bin metreden yansıma alıp fayın varlığını yokluğunu belirleyeceğiz." dedi.