Bursalı bıçak ustaları ödüllendirildi

5. Bursa Bıçağı Tasarım Yarışması’nda dereceye girenler, gerçekleştirilen törenle ödüllerine kavuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - 5. Bursa Bıçağı Tasarım Yarışması’nda dereceye giren Bursalı bıçak ustaları, Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllerine kavuştu. Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun da katıldığı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu yıl 5.’si yapılan yarışmanın somut olmayan kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması konusundaki projelerin başında geldiğini söyledi.

 
Bursa’nın değerlerinin korunması ve zenginleştirilerek geleceğe aktarılması konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehrin her köşesinde yer alan harabe konumundaki mimari yapıların restore edilerek yeniden eski halleriyle hizmete alınmasının bunun en güzel örneği olduğunu kaydetti. Sadece mimari anlamda değil, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınmasında da önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Başkan Altepe, 5. Bursa Bıçağı Tasarım Yarışması’nın da bu çalışmalardan biri olduğunu ifade etti. Bursa bıçağının el sanatları arasında özel bir yerinin olduğunu, bıçakçılığın 700 yıllık bir birikimle günümüze ulaştığını söyleyen Başkan Altepe, “Özellikle 93 harbinden sonra gelen göçmenler tarafından geliştirilmiş ve özgün Bursa bıçağı oluşturulmuştur. Bursa bıçakçılığı, bugün hala usta-çırak geleneği ile serüvenini sürdüren nadir el sanatlarımızdandır. Geleneksel yöntemlerle ve el işi ile yapılan bıçaklarımızın kullanım alanlarına göre 150 çeşidi olduğunu biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak açtığımız bıçak tasarım yarışması ile hem Bursamızın bu güzel geleneğinin yaşamasına hem de gelişmesine katkı sağlıyoruz” dedi.
 
Toplam 120 bin TL para ödülü

Başkan Altepe, konuşmasında yarışmanın içeriğine de değindi. 6 kategoride gerçekleşen ve 69 kişinin 230 ürünle mücadele ettiği yarışmada birincilere 8 , ikincilere 6, üçüncülere 4, mansiyon alanlara da 2’şer bin TL para ödülü verdiklerini belirten Başkan Altepe, toplam ödülün 120 bin lira olduğunu açıkladı. 5. Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’nda dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Vali Münir Karaloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe takdim etti. Törenin ardından Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe, Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen ile birlikte dereceye giren bıçaklardan oluşan sergiyi gezdi. Yarışmada Mutfak ve Kasap Bıçağı Seti kategorisinde Özgür Ulus, Erdoğan Güder, Engin Demirtaş, Kılıç Setinde Erol Çetintaş, Turgut Aydemir, Yusuf Karagülmez, Hançer ve Av Bıçağı Setinde Koray Orhan, Yıldıray Sapmaz, Yavuz Süslü, Çakı Setinde Refik Demirtaş, Celil Demirtaş, Recep Cosun, Testere Setinde Kazım Güven, Hüsnü Altıparmakoğulları, Fehim Korkmaz ve Döner-Pastırma-Börek Bıçağı Setinde de Abdi Aydemir, Cevat Bozkurt, Saffet Keremsoy ödüle layık bulundu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir