BUSİAD: Yüksek enflasyon, büyüme performansını olumsuz etkiliyor

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, "Yüksek enflasyon, Türkiye ekonomisinin gösterdiği büyüme performansının kalitesi ve sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etkide bulunmaktadır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ekim ayı enflasyon verileri ile makroekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

TCMB’nin 2017 yılının son enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini yukarı doğru güncellediğini hatırlatan Baylan, 2017 yılı enflasyon tahmininin yüzde 8,7’den yüzde 9,8’e çıkarıldığını, 2018 yılı için ise yüzde 6,4’ten yüzde 7’ye güncellendiğini belirtti. Gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik sermaye girişleri ile oluşan konjonktürün sıkılaşacağı yönündeki bekleyişlerin güçlendiğini ifade eden Günal Baylan, “Son dönemde TL’de gözlenen oynaklığın para politikasının gevşeme ihtimali üzerinde sınırlayıcı etkide bulunduğunu ve daha önce dile getirilen faiz indirim bekleyişlerinin ötelendiğini belirtmek gerekiyor” dedi.

TCMB’nin, sıkı duruşunun devam edeceğinin beklendiğini dile getiren Baylan, “Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümü ve para politikası duruşu önemli ölçüde TL’nin seyri ve fiyatlama davranışlarına bağlı olarak gerçekleşecektir. Dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerindeki canlanmanın ihracat açısından olumlu etkide bulunduğunu, yurtiçi iktisadi faaliyette görülen seyrin ise dış ticaret üzerinde genişletici rol oynadığını ortaya koymaktadır” diye konuştu. BUSİAD Başkanı Günal Baylan, “Yüksek enflasyonun varlığı, ulaşılamayan enflasyon hedefleri ve para politikasının zayıf kredibilitesi ile beraber enflasyonun öncelikli bir iktisat politikası amacı olmadığı kanısını güçlendirmektedir. Yüksek enflasyon, Türkiye ekonomisinin gösterdiği büyüme performansının kalitesi ve sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etkide bulunmaktadır. Düşük enflasyon ve fiyat istikrarının özü itibariyle bir toplumsal talep olduğunu ve bu talep güçlü olarak dile getirilip öncelik kazanmadıkça Türkiye ekonomisinin performansını sınırladığını belirtmek gerekmektedir” değerlendirmesini yaptı.