CHP ve MHP, GEMPORT hisse satışına tepki gösterdi

Gemlik Belediyesi’nin Gemport limanındaki hisselerini satması tepkilere neden oldu. CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan ve MHP Gemlik İlçe Başkanı Osman Durdu, Gemlik Belediyesi’nin Gemport hisselerini satışıyla ilgili basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA-Gemlik'te 1987 yılında Gemlik Belediyesi ve Bursalı iş adamlarının iştiraki ile kurulan, 1992 yılında liman sektörü işine başlayan Gemport’un Gemlik Belediyesi’ne ait yüzde 13.38’lik hissesi geçen hafta satış çıkarılmış ve yapılan ihalenin ardından 103 milyon 322 bin TL’ye Yılport A.Ş.’ye devredilmişti.

Ancak CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan ve MHP Gemlik İlçe Başkanı Osman Durdu, Gemlik Belediyesi’nin Gemport hisselerini satışına tepki göstererek ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, “Gemport'a ait hisselerin alelacele elden çıkarılarak değerinin çok altında ve rekabet ortamı yaratılmadan satıldığını gördük. Meclisteki direncimiz yetmedi ama Bursa kendi varlıklarına sahip çıkmalı. Bu değerler hepimize ait ve hepimizin vergileriyle alınmış değerlerdir. Dolayısıyla bunu kamuoyuna taşımak ve Bursa’nın buna sahip çıkmasına sağlamak gerekiyor. Ciddi bir kamu kaynağının kaybı var burada” dedi.
 
Hisseler Yılport’a 103 milyon 322 bin TL’ye devredildi

CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan, Gemlik Belediyesi’nin sahip olduğu varlıklarla ilgili satış kararlarını eleştirdi. Sertaslan; “6 Aralık 2016 sabah saat 9'da sadece tek firmanın katılımıyla Gemlik Belediyesi'nin Gemport Limanı üzerindeki 13.39’luk hissesini ilk ihalede tek bir katılımcıya doğru rekabet koşulları oluşmadan, araştırma yaptırmadan sattı. 1 dakika içerisinde muhammen bedelin 110 TL üzerine bir fiyatla 103 milyon 322 TL'ye bu yer satıldı. Belediyelerin kaynaklarını tükettiler. 2015'te 80 milyonun üzerinde bir kar elde etmiş. Her yıl net karını yüzde 70 artıran bir işletmeden bahsediyoruz. Eğer bu ihaleyi 1 Ocak 2017'de yapmış olsalar şirketin 1 yıllık karından daha istifade etmiş olacaklardı” diye konuştu.

MHP Gemlik İlçe Başkanı Osman Durdu ise Gemlik’in Bursa’nın en rantabl ilçelerinden biri olduğuna dikkat çekti.

“Gemlik serbest bölgesiyle, limanlarıyla lojistiğiyle ülke, Bursa ve Gemlik ekonomisine çok fazla katma değer sağlayan bir potansiyele sahip”  diyen Durdu sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz bu hisselerle ilgili sermaye artırımına katılmanın mümkün olduğunu ve katıldığımız takdirde daha karlı olacağımız inancındaydık. En doğru yatırım 10 yılda kendini amorti eden bir yatırımdır. Şimdiye kadar kar payı almadıklarını ve şirket kasasında durduğunu söyleyerek yanıltmaca yapıyorlar.” İhale sonrası Gemlik Belediyesi’nden yapılan açıklamada ihale ile alakalı Yılport A.Ş. ve Borusan A.Ş.’nin teklif dosyası aldığını, ancak 3 milyon civarındaki teminatı ise sadece Yılport’un yatırdığı kaydedilmişti. Kapalı zarf usulü yapılan ihalede sadece Yılport A.Ş.’nin teklif verdiği, tahmini bedel, 103 milyon 321 bin 890 TL olan hisselerin Yılport A.Ş.’nin teklifi üzerine 103 milyon 322 bin TL’ye devredildiği duyurulmuştu.