Datça'da mevsimin ilk bademleri toplanıyor

Muğla'nın Datça ilçesinde toplanan mevsimin ilk bademin kilosu 60 liradan başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muğla'nın Datça ilçesinde badem ağaçları bir taraftan çiçek açarken bir taraftan da meyve vermeye başladı.Datça'da şubat ortasında mevsimin ilk bademlerini toplayan üreticiler, çağla bademleri İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Bursa, Çanakkale ve Denizli’deki toptancılara satıyor.Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en iyi bademin Datça'da yetiştirildiğini söyledi.İlçede mevsimin ilk badem çağlalarının çıkmaya başladığını belirten Uçar, "Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı. Ayın sonuna doğru tüccarlar üreticiden alıp İzmir, İstanbul, Antalya ve Ankara hallerine göndermeye başlarlar. Bu illerden de yurt dışına ihraç yapılıyor" dedi.

"İlçenin en önemli gelir kaynağı"

Bademciliğin yaklaşık 20 bin nüfuslu ilçenin en önemli gelir kaynağı olduğunu vurgulayan Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Datça yarımadasının büyük bölümünde badem yetiştiriliyor. Ağaçlardaki ürünü, hem çağla badem hem de normal badem olarak iki hasat mevsimine dönüştürüyoruz. Bu mevsimde çağla badem olarak toplanan ürün, ağaçların daha verimli hale dönüşmesini de sağlıyor. Ağaçtaki mahsul toplanarak azalırken geri kalan mahsulün verimli olması sağlanıyor. Datça'dan bu mevsimde çağla badem olarak gönderilen ürün miktarı bin 200 ton civarında." 

Temmuz ve ağustos aylarında ise kuru badem üretildiğini anlatan Uçar, Türkiye'nin en kaliteli ve lezzetli bademini Datça'da yetiştirdiklerini kaydetti.

Uçar, şöyle konuştu:

"Diğer yerlerde yetişen bademlerin, çağla badem olarak yenilmesi pek lezzetli olmuyor. O nedenle de çok tutulmuyor. Datça bademine ise çok büyük talep var. Datça Belediye Başkanı olarak 'Çağla badem ne zaman yetişiyor?', 'Ne zaman gönderiyorsunuz?' gibi sorularla karşılaşıyoruz. Çağla badem üretimini ilçemiz adına büyük bir kazanç olarak görüyorum."

"İlk bademleri satışa sunduk"

Palamutbükü mahallesinde yaşayan Ayhan Mehmet Karayurt, bu yıl bademlerin geçen yıla göre daha verimli olduğunu dile getirerek, "Palamutbükü'nde topladığımız ilk bademleri satışa sunduk. Şu anda Türkiye'nin bazı illerine göndermeye başladık. İlk bademler 60-80 lira arasında satılıyor” diye konuştu.Bu arada, hava sıcaklığının son bir haftadır 20 derecenin altına düşmediği Datça ve mahallelerinde, baharın renkleri herkesi büyülüyor. Badem ağaçlarının çiçekleri ve papatyalar, Muğla’daki fotoğraf sanatçıları başta olmak üzere değişik kentlerden gelen fotoğraf sanatçılarına muhteşem manzara sunuyor. Türkiye'nin farklı kentlerinden insanlar, bölgeye gelerek badem çiçekleri ve çağlalarıyla ortaya çıkan doğal güzelliği izliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir