Devtaş Madencilik, yeni tesisi ile kapasitesini beş katına çıkaracak

Maden ocaklarında yaklaşık 50 bin metreküp hammadde üretimi yapan firma, İncesu OSB'de orta vadede faaliyete geçireceği modernize doğal taş üretim tesisi yatırımıyla üretim kapasitesini beş katına çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İKBAL FİDAN

KAYSERİ - Madencilik sektörüne geniş ürün gamıyla hizmet veren Devtaş Madencilik; bazalt, andezit, yeşil diyabaz ve ottoman green taşların üretimini yaparak piyasaya sunuyor. Maden ocaklarında yaklaşık 50 bin metreküp hammadde üretimi yapan firma, İncesu OSB'de orta vadede faaliyete geçireceği modernize doğal taş üretim tesisi yatırımıyla üretim kapasitesini beş katına çıkarmayı hedefliyor.

Bazalt, andezit, yeşil diyabaz ve ottoman green taşların üretimini yaparak piyasaya sunduklarını aktaran Devtaş Madencilik firma sahibi Şamil Emre Beşparmak, üretimlerini Kayseri'nin Develi ilçesinde yaptıkları bilgisini verdi. 2007 yılı itibarıyla sektörde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Beşparmak, “Maden sahalarımızda ürettiğimiz hammaddeyi fabrikamızda plaka haline getiriyoruz. Kayseri ve Tokat illerindeki maden ocaklarımızda yaklaşık olarak 50 bin metreküp hammadde üretimi yapıyoruz. Buna karşılık fabrikamızda istihdam ettiğimiz 80 kişilik personelimizle yılda yaklaşık 400 bin metrekare plaka üretimi yapıyoruz” dedi. Yanı sıra İncesu OSB’de orta vadede devreye almaya hazırlandıkları doğal taş üretim tesisi yatırımlarının bulunduğu bilgisini veren Beşparmak, söz konusu tesisin 30 bin metrekare üzerine kurulacağını ve 20 milyon liralık bir yatırım olduğunu söyledi. Bu yatırımla 100 kişilik ek istihdam sağlayacaklarını kaydeden Beşparmak, üretim kapasitelerini beş kat artıracaklarını vurguladı.

“Tokat’ta 2 milyon dolarlık altyapı yatırımı yaptık”

Üretimlerinin yüzde 95'lik kısmını yurtiçi piyasasına sunduklarını ifade eden Şamil Emre Beşparmak," ürünlerinden bazalt ve andeziti genellikle iç piyasaya sunduklarını söyledi. Yüzde 5'ini ise yurtdışı pazarlara gönderdiklerini ileten Beşparmak, “Ottoman green ürünümüz ihracat malzemesi olduğu için geçen yıl Tokat'ta ocak faaliyetlerimizi sürdürmek için 2 milyon dolarlık altyapı ve iş makinesi yatırımı yaptık. Bu yatırımla birlikte satışımızı ve karlılığımızı artırmayı hedefliyoruz. Ürünlerimiz yeşil renk yoğunluğuna sahip olduğu için öncelikli satışını planladığımız hedef ülkelerimiz Birleşik Arap Emirlikleri , Polonya, Portekiz ve İsrail” diye konuştu.

Yatırımlarına bu yıl içinde de devam edeceklerini söyleyen Şamil Emre Beşparmak, 2016 yılının firmaları açısından verimli bir yıl olduğu değerlendirmesini yaptı. Orta vadede ise bazalt ve doğal taş üretim fabrikasını devreye alacaklarını ileten Beşparmak, yatırım tamamlandığında makinelerle doğru orantılı olarak üretimde artış olacağını ve 150 kişilik ek istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Sektör sorunlarına da değinen Şamil Emre Beşparmak, kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Yeni işe başlayan personeli eğiterek verimli hale getirmeye çalıştıklarını söyleyen Beşparmak, fakat bunun da yeterli olmadığını aktardı. Öte yandan bir diğer sorun olarak karşılıksız çeklere vurgu yapan Beşparmak, satışların kayda değer bölümünün çek yada vadeli şekilde yapıldığını anlattı. 2017 yılı öncesi için karşılıksız çekle ilgili herhangi bir yaptırım bulunmadığına dikkat çeken Beşparmak; “Halihazırda karşılıksız çeke karşı kanunlar yaptırım uygular duruma geldi. Yasal mevzuatlarla ilgili sorunların asıl kaynağı kamu kurumlarındaki bürokrasiye takılıyor. Devlet, sürekli mevzuat değişikliği yapılıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir