Diyarbakır iş dünyasından ‘barış süreci hızlansın’ çağrısı

Diyarbakır iş dünyası yatırım ortamının canlanması için yeni hükümetten barış süreci konusunda hızlı ve sonuca giden adımlar atmasını istiyor. İş çevreleri özellikle uluslararası yatırımcıların nihai barışı beklediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Barış süreci ile birlikte uluslararası yatırımcıların, dikkatini Güneydoğu Anadolu kentlerine yönelttiğini ifade eden Diyarbakır iş çevreleri, yeni hükümetten hızlı adımlar atarak çatışmasızlık ortamını nihai barışla sonuçlandırmasını istiyor. İş dünyasının temsilcileri barış süreci olumlu sonlandırılırsa Diyarbakır’ın Türkiye’nin sayılı sanayi kentlerinden biri haline geleceğini düşünüyor.

22-007.jpg

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, barış sürecinin bölgede olumlu bir atmosfer oluşturduğunu ifade ederek, “Süreç sayesinde yerli ve uluslararası yatırımcılarında ilgilendiği bir bölge olduk. Dikkatini bölgeye veren yatırımcılar, çatışmasızlık ortamının ve çözüm sürecinin nihai barışla sonuçlanmasını bekliyor. Müzakere sürecini destekliyoruz. Yasal mevzuat noktasında adım atması gereken hükümet süreci zaman yaymadan tamamlamalı. Yeni hükümetin süreç ile ilgili açıklamaları olumlu ancak eğer süreç sekteye uğrarsa Türkiye’deki 76 milyon kaybeder. Barışla biterse herkes kazanır” dedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Bal da bölge için en büyük yatırımın barış süreci olduğunu belirterek, “Barış süreci devam etmeli ve en kısa zamanda sonuca varılmalı. Yeni hükümetten tek talebimiz bu. Süreç ile birlikte bütün iş camiasına enerji geldi. Bu gücün aktif hale gelmesi için acil adımlar atılmalıdır. Sürece Cumhurbaşkanı da destek olmalıdır. Elbette uzun vadeli bir iş. Bütün pozitif durumlar bir aradayken bunları fırsata dönüştürmemiz gerek” dedi.
Sürecin başlangıcında OSB’ye ciddi müracaatlar oldu

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulkadir Karavil ise, barış sürecinin başlangıcında yatırım için OSB’ye çok ciddi müracaatlar olduğunu kaydederek, “Bunun başlangıcı bile böyle iken sonuç alındığında neler olur siz düşünün. Çok acil olarak süreç sonuçlandırılmalı. Eğer bunu başarırsak Diyarbakır çok değil 5-6 yıl içerisinde Türkiye’nin sayılı sanayi kentlerinden bir haline gelir" şeklinde konuştu.

Yatırımcı bulutlu hava nedeniyle çok yavaşladı

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal:
Süreç hızlanmazsa en büyük zararı iş dünyası görür. Şu anda bulutlu bir hava var. Yatırımcı bu bulutlu havanın neler getireceğini bilemediği için her şey çok yavaşladı. Merkezi yönetimin yanı sıra yerel yönetimler de süreci heba etmeden ekonomik programlar oluşturmalı. 2 taraf ortak hareket etmeli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Nevil İl:
Hükümet yüzyılı aşkın bir süredir masada olan sorunu çözme konusunda acil adımlar atmalı. Adil ve demokratik bir şekilde çözülmesi bütün tarafların yararına olur. Bölgemizin ana pazarlarını oluşturan Irak ve Suriye’de ihracat durma noktasına geldi. Bölgemiz son teşvik yasası ile 6’ncı Bölge’nin fırsatlarından yararlanmaya başladı.