Diyarbakır OSB’deki işletmelerin yüzde 71’inde kadın çalışan var

Diyarbakır OSB'deki 89 işletmede yapılan araştırmaya göre, işletmelerin yüzde 71,2’sinde kadın çalışan var ancak geri hizmette...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Diyarbakır İlinde Kadının Ekonomiye Katılımının Sektörel Analizi projesinin saha çalışması sonuçları açıklandı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Destek programı kapsamında sağlanan destek ile finanse edilen, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) tarafından yürütülen proje konusunda “Kadınlar Deneyimlerini Paylaşıyor” sloganı ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl, kadının ekonomik alanda güçlenmesine öncülük yapmak amacı ile yola çıktıklarını söyledi.

İl, farklı kentten kadınlarla bir araya geldiklerini ve saha çalışmalarında işverenlerin kadın istihdamına yaklaşımını ölçmeye çalıştıklarını dile getirdi. Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu da kadın istihdamının durumunu incelemek adına OSB’de kadın emeğine olan talebin niteliği, işletme yapıları ve işverenlerin kadın istihdam etmeye ilişkin tutumlarının incelendiği, 89 işletmede yapılan araştırmanın sonuçları ile bilgiler verdi.

Dedeoğlu, yapılan araştırma kapsamaında Diyarbakır OSB’de işletmelerin yüzde 71,2’sinde kadın çalışan olduğunu, ancak kadınların genellikle işletmenin ana üretim faaliyetleri dışında temizlik ve idari işlerde yer aldıklarının görüldüğünü belirtti. Toplantının panel kısmnında ise HaberTürk Gazetesi ekonomi yazarı Serpil Yılmaz moderatörlüğünde, Güvensan Şirketler Grubu CEO’su Münteha Adalı, Mardin Cerçiş Konağı Sahibi Ebru Baybara Demir, Ankara Kadın Grişimciler Derneği’nden Lütfiye Yudum Hasgül, Altın Emek Hukuk Bürosu Sahibi Altın Mimir ve Tigris İnşaat Irak CEO’su Ferda Cemiloğlu, başarı hikayalerini ve kadın istihdamına yönelik düşüncelerini paylaştılar.