Doğu Marmara, teknoloji üretiminde öncü rol oynuyor

MARKA Genel Sekreteri Akbulut, faaliyette olan 6 teknoparkın , temmuz sonu itibarıyla 2 bin 183 proje başarıyla tamamlanmış olucağına ve 784 proje üzerinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ  - Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Fatih Akbulut, bölgede faaliyette olan 6 teknoparkta temmuz sonu itibarıyla 2 bin 183 projenin başarıyla tamamlandığını belirterek, 784 proje üzerinde çalışmaların devam ettiğini bildirdi. 

Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, ülke sanayisinin uluslararası alanda rekabet edebilmesi, ihracata yönelik yapıya kavuşturulması, teknolojik bilgi üretilmesi ve bunların ticarileştirilmesi amacıyla teknoparkların hayata geçirildiğini anımsattı. 

Teknoparkların aynı zamanda teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği destekleme gibi birçok amacı bulunduğuna dikkati çeken Akbulut, Türkiye'deki 58 teknoparktan 40'ının çalıştığını, 18'inin de faaliyete geçirilme çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. 

Doğu Marmara'da 7 teknopark bulunduğunu aktaran Akbulut, şu değerlendirmede bulundu: 

"6 teknoparkımız faal durumda olup, ulusal proje niteliği taşıyan Bilişim Vadisi'nin faaliyete geçme çalışmaları hızla devam etmektedir. Teknoparklar, amaçları dahilinde çok sayıda proje yönetmekte ve tamamlamaktadır. Faaliyetteki 6 teknoparkımızda, temmuz sonu itibarıyla 2 bin 183 proje başarıyla tamamlanmış olup, 784 proje üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Aynı dönemde Türkiye'de 11 bin 768 tamamlanan ve çalışmaları devam eden 7 bin 333 proje bulunmaktadır. Tamamlanan projelerin yaklaşık yüzde 19'unun bölgemizde yer alan teknoparklarda gerçekleştirildiği görülmektedir. Ayrıca, 6 teknoparkımızdaki firmaların sayısı 357'ye, büyük çoğunluğu Ar-Ge personeli olarak istihdam edilen personel sayısı da 5 bin 426'ya çıkmıştır." 

"Doğu Marmara, teknoloji üretiminde de öncü bölge olacak" 

Akbulut, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoparkı ile Bolu Teknokenti'nin yüzde 100, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknoparkı'nın yüzde 99, Sakarya Teknokenti'nin yüzde 95, TÜBİTAK Marmara Teknokenti'nin yüzde 90 ve Düzce Teknoparkı'nın yüzde 81 doluluğa ulaştığına işaret ederek, "Teknoparklarda verimliliklerin üst seviyelere çıkartılması için çalışma gerçekleştirilmesi gerekiyor. Doğu Marmara, sanayi alanında olduğu gibi teknoloji üretiminde de öncü bölge olacak ve yüksek teknoloji reel sektörü besleyecek. Bilişim Vadisi Projesi'nin de önümüzdeki dönemde bu amaçlara önemli katkısı olacak" ifadesini kullandı. 

Akbulut, açıklamasını şöyle tamamladı: 

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca şubatta açıklanan "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2012 Yılı Performans Endeksi"nde ilk 30 teknopark arasında Sakarya Teknokenti 4'üncü, TÜBİTAK Marmara Teknokenti 16'ncı, GOSB Teknoparkı 20'nci, Düzce Teknoparkı 24'üncü, KOÜ Teknoparkı 28'inci ve Bolu Teknokenti ise 30'uncu sırada yer aldı. Ayrıca, 2010-2011 yıllarında faaliyete geçen 9 teknopark arasında Sakarya Teknokent ilk sırada yer aldı. Doğu Marmara teknoparklarının önümüzdeki dönem endekslerinde daha üst sıralarda yer alması için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı da üzerine düşen katkıları yapmaya devam edecek."  

Bu konularda ilginizi çekebilir