Duayen sanayici Türker Çilingir toprağa verildi

73 yaşında vefat eden Türker Çilingir, Türkiye’nin ilk elektronik kumandalı kaynak makinesi üreticisiydi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA- Bursa’nın tanınmış iş adamlarından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda 1995-1997 yıllarında Meclis Başkanlığı ve OSB yöneticiliği yapan Türker Çilingir (73) yaşamını yitirdi.

MİSTAŞ Makina İmalatı Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Türker Çilingir'in kalp damarına stent takılmak üzere girdiği operasyon sırasında yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Evli ve iki çocuk babası olan Çilingir'in cenazesi dün Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Hamitler'deki aile mezarlığına defnedildi. 1943 yılında Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğan Türker Çilingir, 1962 yılında Makine Teknikerlik Okulu’ndan mezun oldu.

Çalışma yaşamına, 9 yaşında babasının atölyesinde oto tamircisi olarak başlayan Çilingir, 1960-1963 yıllarında Trabzon'daki NATO Üssü’nde tornacı ve motor tamircisi olarak 3 yıl çalıştı, işyeri baştemsilciliği yaptı. Burada çalışırken İngilizce öğrendi.

Askerliği sonrası İstanbul Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Makine Bölümü’ne girerek 1971 yılında makine mühendisi olarak mezun oldu. Üniversite yıllarındaki boş zamanlarında kalıpçılık, tornacılık ve dolmuş şoförlüğü yaptı. 1971 yılında Bursa’daki bir fabrikanın imalat şefliği görevini 1975 yılına kadar devam ettirdi. 1974 yılında Almanya ve İsviçre’de mesleki kurslara katıldı. Türkiye’de ilk defa elektronik kumandalı kaynak makinelerini yüzde yüz yerli üretimle gerçekleştiren mühendis oldu. Çilingir, 1975 yılında kurduğu MİSTAŞ Makine İmalat Sanayi ve Ticareti Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyordu.