Ege'nin ihracatı şubatta hız kesti

Ege'nin 2014 yılı şubat ihracatı 968 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam ile Ege İhracatçı Birlikleri'nin ihracatı 5 ay sonra 1 milyar doların altına indi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege'nin 2014 yılı şubat ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 gerileyerek, 968 milyon 156 bin 342 dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) ihracatı 5 ay sonra 1 milyar doların altına indi. 

EİB'den yapılan açıklamaya göre, Ege'den 2014 yılı Şubat ayında yüzde 1'lik artışla 568 milyon 844 bin dolarlık sanayi ürünleri ihraç edilirken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 7'lik gerilemeyle 320 milyon 963 bin dolarda kaldı. Madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 3'lük artışla 78 milyon 348 bin dolara ulaştı. 

Zeytinyağı ihracatında düşüş rekoru 

Geçen yıl ihracat rekorları kıran zeytinyağı, 2014 yılında yaşanan rekolte düşüklüğü sonrasında bu kez ihracat düşüşünde rekor kırdı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin 2014 yılı Şubat ayındaki ihracatı yüzde 70'lik düşüşle 12 milyon 203 bin dolara geriledi. 

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 149 milyon 530 bin dolarlık ihracat tutarıyla en fazla ihracat yapan birlik özelliğini sürdürürken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 112 milyon 95 bin dolarlık rakamıyla ihracatta ikinci sıradaki yerini korudu. Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 11 artış gösterdi. 

"Zeytinyağı düşüşü tetikledi" 

Ege Bölgesi'nden sanayi ve madencilik ürünleri ihracatındaki artışa karşın, tarım ürünlerindeki ihracat düşüşünün Ege İhracatçı Birlikleri ihracat performansının eksiye düşmesine neden olduğunu belirten EİB Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, zeytin rekoltesindeki gerilemenin söz konusu düşüşü tetiklediğini kaydetti. 

Düşüşün olumsuz etkisinin önümüzdeki aylarda da sürmesini beklediklerini ifade eden Türkmenoğlu, Ege Bölgesi'ndeki diğer sektörlerin ihracattaki performanslarının olumlu seyredeceğini ve  2014 yılı ihracat hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir