Egeli hazır giyimciler ihracatta rekor kırdı

Temmuz ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 138 milyon 107 bin dolara çıkaran Egeli hazır giyimciler, yılın ilk 7 aylık dönemi ile son 12 aylık ihracatta rekora imza attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, temmuz ayı ihracat rakamının yanı sıra bu yılın ilk 7 aylık dilimi ve son 12 aylık dönemde gerçekleştiren ihracakla rekor kırdı.  

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan açıklamaya göre, EİB tarafından temmuz ayında kayda alınan ihracat, Ramazan Bayramı tatilinin de etkisiyle yüzde 7'lik düşüşle 982 milyon 739 bin dolar seviyesinde gerçekleşirken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), aynı dönemde ihracatını yüzde 14 arttırarak 138 milyon 107 bin dolar tutarında ihracat yaptı.  

EHKİB, aylık bazda tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşırken, EİB bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliği sıralamasında da zirvede yer aldı. 

Yılın ilk 7 ayı ve son 12 aylık ihracatta rekor 

Bu yılın ocak-temmuz dönemindeki ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışla 838 milyon 717 bin 675 dolara çıkaran birlik, son bir yıllık süreçte de yaptığı 1 milyar 374 milyon 783 bin dolarlık ihracatla da rekora imza attı.  

En fazla ihracat  Almanya, İspanya ve İngiltere'ye

Birliğin, 2014 Ocak-Temmuz döneminde en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler ise Almanya, İspanya ve İngiltere oldu.  

İhracat hedefi 1.5 milyar dolar

EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yıl sonu için ortaya koydukları 1.5 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.  

İhracat artışında, döviz kurlarının hazırgiyim ihracatını destekler konumda seyretmesinin yanı sıra konfeksiyon firmalarının doğru ve güvenilir ticaret anlayışının etkili olduğunu dile getiren Kızılgüneşler, şunları kaydetti:  

"Avrupalı firmalar artık bizleri üretici ya da fasoncu olarak değil, stratejik ortak gibi görmeye başladılar. Bu değişimde ihracatta başarıyı getiriyor. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak uzun yıllardır tasarımcı yetiştirme konusunda ısrarcı olmamızın da sonuçlarını görmeye, meyvelerini toplamaya başladık. Türkiye hazır giyim sektörü, müşterilerine her mevsim koleksiyon sunan ve koleksiyon ihraç eden konuma geldi. Bu da ihracat rakamlarımıza olumlu yansıyor. Tasarımın itici gücüyle bu yıl sonunda 1.5 milyar dolar, 2023 yılında ise 5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz."  

Bu konularda ilginizi çekebilir