Ek alan da doldu, Diyarbakır OSB yeni arsa arayışında

Diyarbakır OSB’nin ilave alanında proje bazlı tahsisler ile birlikte doluluk oranı yüzde 80'lere yükselince OSB yönetimi yeni arazi arayışına başladı. Toplam doluluk oranı ise yüzde 91’e ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Yaşanılan çatışmalı ortama rağmen Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım talebi ve arsa tahsis sayısının artması kent iş dünyasının yüzünü güldürdü. Doluluk ilave alanda proje bazlı tahsislerle birlikte yüzde 80'lere, genel toplamda ise yüzde 91'e çıktı. OSB yönetimi artan yatırım taleplerini bir an evvel karşılayabilmek için yeni yer arayışı içerisine girdi. OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Karavil ilave OSB'nin doğu yönünde 927 dönüm ve yine ilave OSB'nin kuzey yönünde TPAO'nun bünyesinde bulunan bölgeden bin 115 dönüm alanı OSB bünyesine katmak için ilgili kurumlarla görüştüklerini, gerekli işlemleri ve yazışmaları başlattıklarını söyledi.

Karavil , 20 Aralık 2013 tarihinde arsa tahsilerine başladıkları ilave OSB'de tahsis edileblir 139 bin 724 metrekare alana sahip 16 parsel bulunduğunu belirterek, "Değerlendirilen firmalara yapılacak olan tahsisler sonrasında bir ay içerisinde elimizde ancak 60 bin metrekare alan kalacak. Bu nedenle acilen yeni OSB alanına ihtiyacımız var. Şu anda arsa tahsisi için mürcaat eden çok yatırımcı var. İnsanlarımızda ne olursa olsun kentimize karşı bir güven var. Ekomomi istikrarlı gidiyor. Yabancı 2 firma yer istiyor. Birinin talebi sadece 200 dönüm. Mevcut şartlarda talebi karşılama imkanımız yok. Bu nedenle bekliyorlar. Özellikle çevre illerdeki yatırımcılar Diyarbakır'ı istiyor. Bunun en büyük nedenlerinde biri genç iş gücümüz. Ayrıca 6'ncı bölge teşvikleri de yatırımcıya cazip geliyor Bu nedenle yeni alan talebimiz bir an evvel giderilmeli ki altyapı çalışmalarına hızlı bir şekilde başlayalım" diye konuştu.

İŞ DÜNYASINDA YÜZLER GÜLÜYOR

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar: Son 1 yıldır yaşanan olağanüstü sürece rağmen OSB'de özellikle yerli yatırımcıların yeni yatırım veya mevcut yatırımlarını büyütme gayretleri mutluluk verici. Kent ve ülke ekonomisine çok zor şartlara rağmen katkı sunmalarını takdirle karşılıyoruz. Bu nedenle gelen her türlü yatırım talebini karşılayabilmk için uygun yatırım alanları oluşturmalıyız.Çünkü mevcut alanlarımız bitmek üzere. Ek alanlar oluşturmak için girişimlerimiz var. Hem şimdi için hemde gelecekte açıklanacak paket veya destekler için elimizde altyapısı hazır alanların olması gerekiyor. Sıkıntı ve sorunlara rağmen yatırım yapacak müteşebbislere sonuna kadar destek verilmeli. Bölgenin istihdam sorununu da göz ardı etmemek gerek.

Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil : Bazı durumlara karşı geç kalmamalıyız. Örneğin teşviklerin geldiği dönem yerimiz yoktu ve altyapımızda büyük sıkıntılar vardı. Buna rağmen Diyarbakır OSB yatırımcılar için önemliydi. Şimdi hem mevcut OSB'de hem de ilave OSB'de özellikle büyük arsa talebinde bulunan yatırımcılara tahsis edilecek alan yok. Doluluk oranımız yüzde 90'lar civarında.Cazibe merkezi iller açıklandığında elimizin altında altyapısı tamamlanmış alanların olması gerek. Kentimize büyük grupların gelip yatırım yapması çok önemli ve sevindirici. Bu nedenle OSB'ye yeni alanların bir an evvel tahsis edilmesini umuyoruz.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal: Yatırım yapmak vicdan işidir. Bölgedeki tüm olumsuzluklara rağmen işverenlerimiz vicdanı ile hareket ediyor. Gerek bölgesel ve gerek ülkesel şartlara rağmen bölge işvereni geri durmadı. Yatırımların tamamlanması ve yeni yatırımlar için artan müracaatlar çok önemli göstergeler. OSB'de yeterli alan yok. Geç başladığımız sanayileşmede çok hızlı yol aldık. Eğer birlik ve beraberlik içerisinde hareket edebilirsek Diyarbakır şehri Türkiye'ye çok şey katabilir durumda. Bu dönem ne kadar birbirimize sahip çıkarsak bugünleri atlatmamız da o kadar kolay olur.