Elektrik kesinti sürelerini azaltan Çedaş 500 milyon liralık yatırım hedefliyor

ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, elektrik dağıtımında arızaları uzaktan izlemeyi ve hatları uzaktan beslemeyi mümkün kılan 'Veri Toplama ve Uzaktan Kumanda Kontrolü’ olarak ifade edilen SCADA sisteminin başlıca yatırımları arasında yer aldığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

SİVAS - Sivas, Tokat ve Yozgat'ta elektrik dağıtım hizmeti veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ), yeni dönemde teknoloji yatırımlarına odaklandı. Bu amaç doğrultusunda orta vadede 500 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini bildiren ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, 2011-2015 döneminde ise faaliyette bulundukları bölgelerde 400 milyon liralık yatırım yaptıklarını hatırlattı. Akboğa, "52 bin 789 kilometrekarelik alanda bin 700 personel ile yaklaşık 920 bin aboneye, 2.5 milyar kWh elektrik dağıtımı yapıyoruz. Orta vadede tüketici memnuniyetini artırabilmek için teknoloji yatırımları yapacağız. Bu yatırımlar akıllı şehir şebekelerinin de destekleyicisi görevi görecek" dedi.

Teknoloji yatırımları hakkında bilgiler veren Ahmet Sait Akboğa, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS), SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), Çağrı Merkezi, Arıza Gösterge Cihazı (AGC), Güç Kalitesi Ölçüm Sistemleri, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ve güneş enerji santrali yatırımlarını hayata geçirdiklerini iletti. birçok teknolojik yatırımları hayata geçirdik. Akboğa, "Söz konusu yatırımlarımızı ise akıllı kent konseptine uygun olarak tasarladık" dedi.

Öte yandan, bu yılın ocak ayında entegre bilişim sistemlerinin ikinci fazı Müşteri Hizmetleri Modülü'nü (CC&B) devreye aldıklarının altını çizen Ahmet Sait Akboğa, bu modülle birlikte Sivas, Tokat ve Yozgat'ta 62 personelle hizmet veren çağrı merkezinin SCADA merkezi ve CBS altyapısını daha verimli bir şekilde kullanmaya başladığını dile getirdi.

"SCADA sistemiyle elektrik kesinti sürelerini kısalttık"

Ahmet Sait Akboğa, elektrik dağıtımında arızaları uzaktan izlemeyi ve hatları uzaktan beslemeyi mümkün kılan 'Veri Toplama ve Uzaktan Kumanda Kontrolü’ olarak ifade edilen SCADA sisteminin başlıca yatırımları arasında yer aldığını vurguladı. SCADA sisteminin 100 merkezi kapsadığını belirten Akboğa, şunları kaydetti: “Bu çalışma ile şirketimiz; varlıkların, işgücünün ve maliyetlerin izlenebilirliğini artırdı. Sistem erişilebilirlik ve güvenliği üst seviyeye getirdi. Ayrıca bu sistem sayesinde elektrik kesintilerine müdahale süreçleri ile kesinti sürelerini kısaltabildik. Öte yandan şebeke izlenebilirliğini artırarak kayıp/kaçak oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalara hız verdik. Bu yıl ise hizmet bölgemizdeki 40 merkezi daha SCADA sistemine dahil ederek, kesintisiz enerji arzı sağlama noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz."