Enflasyona 'vergi' çözümü

“Deloitte Sohbetleri” toplantısında konuşan Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Ahmet Cangöz, “Devlet, enflasyonu önlemek için vatandaşlardan vergi almak zorunda” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Deloitte Türkiye ve BUSİAD işbirliğiyle düzenlenen “Deloitte Sohbetleri” toplantısında vergi reformu ve beklentiler, yeni KDV Kanunu ve yeni Gelir Vergisi Kanunu taslakları konuşuldu.

Toplantının açılışında konuşan Deloitte Türkiye İcra Kurulu Üyesi, Strateji ve İş Geliştirme Ortağı Hasan Kılıç, yeni iş yapış modelleri ve yeni yaşam tarzlarının hayata geçtiği bir sürece girildiğini ifade etti.

Endüstri 4.0 konusunun gündemde olduğunu ifade eden Kılıç, “Veri, analiz ve dijitalleşmeyi konuşuyoruz. Bütün bunların olabilmesi için hepimizin değişmesi lazım. Bundan 20 yıl sonra hangi teknolojilerin bizi beklediğini tahmin bile edemiyoruz. Bursa teknolojiye duyarlı ve endüstriyi iliklerine kadar uygulayan, hisseden ve bize de hissettiren bir şehir” dedi.

Deloitte Türkiye CEO'su Humphry Hatton da, yenilikçi dünyada inovasyon konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, bunlara ayak uydurmanın sıkıntılı olduğunu, dolayısıyla iş dünyasının bunlara hazırlıklı olup değişimi takip etmesi gerektiğini dile getirdi.

Vergi reformu ve beklentiler, yeni KDV Kanunu ve yeni Gelir Vergisi Kanun taslakları hakkında sunum yapan Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Ahmet Cangöz, 135 maddeden oluşan Yeni Torba Yasa’nın şimdiye kadar yaklaşık 85 maddesinin görüşüldüğünü, tamamının görüşülmesinin beklendiğini söyledi.

Torba Yasa’nın hem bireysel hem de kurumsal seviyede değişiklik yaratacağını belirten Cangöz, “Maliye Bakanı Torba Yasa ile yeni getirilen ve artırılan vergileri izah ederken 'savunma harcamalarımızı finanse etmeye çalışıyoruz' demişti. Sonuçta bütçemizin bir açığı olacak ve bu verginin bir şekilde toplanması gerekecek. Mevcutta yüzde 20 olan kurumlar vergisinin 3 yıllığına yüzde 22’ye yükseltilmesi planlanıyor. Normal şartlarda MTV yeniden değerleme oranında yani yüzde 15 artırılmalıydı ama yüzde 25 arttı. Kiracısı olan konut sahibi yüzde 25 götürü gider düşebilirken, bu oran yüzde 15’e düşüyor. Bu daha çok vergi ödemesi demek. Mesela alkolsüz içeceklere de ÖTV geliyor. Daha teknik değişiklikler de var. Devlet ister istemez enflasyonu önlemek, bütçe açığını daraltabilmek ve faiz dışı fazla hedeflerini tutturabilmek için bir anda isim koyup vatandaşlardan bu vergileri almak zorunda” diye konuştu.

Gün boyu süren etkinlikte, Siber Risk Danışmanlığı Lideri Burç Yıldırım ve Risk Danışmanlığı Kıdem Müdürü Cihan Salihoğlu, siber saldırılar, reel sektör ve kişisel verilerin korunması; Denetim Hizmetleri Lideri Gaye Şentürk ve Denetim Hizmetleri Ortağı Işıl Bilgin de KOBİ-BOBİ konularında sunum yaptı.

Konuşmaların ardından, BUSİAD Başkan Yardımcısı Ergün Hadi Türkay, konuşmacılara paylaşımlarından dolayı plaket takdim etti.