Erper Madencilik, yıllık 500 bin ton perlit imal ediyor

Erzincan Mollaköy'de bulunan işletmelerinde perlit üreten firma, bugün itibarıyla üretimin tamamını iç pazara veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

ERZİNCAN - Başta inşaat olmak üzere tekstil,sanayi,tarım ve seracılık gibi geniş kullanım alanı bulunan perlit üretimiyle faaliyet gösteren Erper Madencilik, yıllık 500 bin ton perlit imal ediyor.

Erzincan Mollaköy'de bulunan işletmelerinde perlit üreten firma, bugün itibarıyla üretimin tamamını iç pazara veriyor. Erper perliti ile bölgedeki briket, karo ve yapı malzemeleri ile üreticilerine de katkı sağladıklarını vurgulayan Erper Erzincan Maden İşletmesi Yönetim Kurulu Üyesi Salih Ürün, yapı elemanlarının binalara da birçok avantajı olduğunu dile getirdi. Perlit madeni katkılı yapı malzemelerinin ısı ve ses yalıtımı ile enerji tasarrufu sağladığını anlatan Ürün, hafifliği ile de ön plana çıkan bu malzemelerin, binanın statik ağırlığını azaltıp depreme karşı mukavemetini artırdığını belirtti. Ürün şunları söyledi:

“İnşaatta, yüzde 35’e varan çimento ve yüzde 70’e varan kireç tasarrufu sağlayan perlit madeni ile üretilen yapı elemanları, organik madde içermediğinden bakteri üretimine engel olur. Perlit ile üretilen beton, sıva, şap, kiremit ve diğer yapı elemanları -40 derecede dondan veya yüksek ısıdan etkilenmez. Su geçirmez özelliği ile binalarda ekstra ısı, ses veya su yalıtım malzemesinin kullanılmasına gerek bırakmaz.”

“Perlit madeni birçok sektörde kullanılıyor”

Öte yandan gıda amaçlı tüketime uygun ham, rafine ve yarı rafine yağ üretimi yapan firmalarda perliti kullandıklarını söyleyen Salih Ürün, rafine yağ üretimi yapan markaların perliti tercih ettiğini aktardı. Ürün, ham yağ tankından üretilen rafine yağlara asitlerinin gam, tortu ve istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması işlemi uygulandıktan sonra perlit eklendiğini ve böylelikle yağların dondurularak satışa hazır hale getirildiğini anlattı. Ayrıca, Uludağ Üniversitesi’nde, TÜBİTAK destekli olarak yapılan araştırmalarda perlit içeren poliester iplik ve kumaş üretimi yapıldığını hatırlatan Ürün, perlit katkılı poliester kumaşların daha hızlı su emiciliğe, ısı ve ses yalıtımına sahip olduğununu aktardı.

Salih Ürün, “1969 yılından bu yana perlit madeni ile yaptığımız çalışmalarla, inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. TSE standartlarında üretilen inşaat perlitiyle malzeme kalitemizi kanıtladık. Yalnızca inşaat sektörüne hizmet vermekle kalmıyoruz. Aynı zamanda Erzincan bölgesinde sürdüğümüz diğer faaliyetlerde istihdam sağlıyoruz”dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir