Estaş, medikal projelere de ağırlık verecek

Estaş, Ar-Ge merkezinde eksantrik kam mili üretimi ve geliştirilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra medikale yönelik projelere de ağırlık verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv firmalarına eksantrik kam mili üreten Estaş, altı kıtada 46 ülkeye ihracat yapıyor. 2011 yılında bakanlık onayını aldığı Ar-Ge Merkezi'nde medikal sektörüne yönelik projelere de ağırlık vereceklerini belirten Estaş Genel Müdürü Osman Mavuş, "Merkezimizde eksantrik kam mili üretimi ve geliştirilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra medikal ve toz metalurjisine yönelik de çalışmalarımız bulunuyor. Medikal bölümümüzde, travmaya yönelik ürünler üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. Müdahaleyle vücuttan alınan tümörlü kemiklerin yerine kullanılan implantların, ana ürün grubunu oluşturduğunu belirten Mavuş, "Ar-Ge'deki kazanımların, kısa vadede büyüme ve kârlılığımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz" dedi.

Otomobil, ağır vasıta araçlar, lokomotifler ve gemi jeneratör motorlarına eksantrik mili üretimi ile faaliyetlere başlayan Estaş, 1977 yılından bu yana ana sanayi firmaları için kam mili de üretiyor. Estaş'ın yelpazesinde 2 bin 350 çeşit ürün bulunuyor. 2016 yılının firmaları açısından verimli geçtiğini ifade eden Osman Mavuş, "Kısa ve orta vadede medikal alanında yapacağımız yatırımlar ve Ar-Ge faaliyetleri ile firmanın pazardaki konumunu daha da güçlendireceğiz" dedi.

"Devlet desteği ile daha fazla araştırmacı istihdam ettik"

2011 yılında, Ar-Ge merkezi onayını aldıklarını hatırlatan Mavuş, "Yurt genelinde 240 Ar-Ge merkezi içinde değerlendirmeye alındık ve otomotiv sektöründe, onay alan 9'uncu Ar-Ge merkezi olduk. Bu merkezde otomotivin yanı sıra medikal bölümümüzde, travmaya yönelik ürünler üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. Ar-Ge merkezlerinin daha önceden bünyelerinde yaptıkları çalışmaların belirli disiplinlere göre yönetilmesi noktasında katkıda bulunduğunu ifade eden Mavuş, devletin verdiği destekler ile daha fazla araştırmacıyı istihdam ettiklerini belirtti.

Tasarım ve Ür-Ge bölümü hakkında bilgiler aktaran Osman Mavuş, "Müşteri istekleri ve kazanılmış tecrübeler doğrultusunda oluşturulan kam mili projelerinin modellenmesi, analizlerinin yapılması, proje takibi, müşteri ile iletişim ve sonuçların değerlendirilmesi gibi çalışmalar bu bölümümüzde yapılıyor. Kam mili tasarımları ve tersine mühendislik uygulamaları için Catia, Solidworks, Autocad, Esprit, Geomegic Verify (3D Scan) programlarını kullanıyoruz. Bölüm içinde üretim ekipmanlarını, PPAP dokümantasyon, metot, 3D ve 2D çalışmalarını yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

İmalat Proses Ar-Ge bölümünde ise her ürün için en uygun üretim sürecini belirlemek için çalıştıklarını anlatan mavuş, çalışmalar sırasında CAD, CAM ve simülasyon altyapısını kullandıklarını belirtti. Bu bölümde yeni teknolojiler, süreç yeniliği, proses dizaynı, CNC programlama, kesici takım dizaynları, üretim ekipman tasarımları, yazılım faaliyetleri, WOP, Swansoft ve Mastercam ile proses simülasyonları üzerinde çalıştıklarını anlatan Mavuş, "Ürünler için gerekli ısıl ve yüzey kaplama işlemlerinin proses tasarımı, simülasyon ve gerekli altyapının kurulması konusunda ki çalışmaları da Isıl İşlem/Yüzey Kaplama Ar-Ge bölümünde yapıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan alternatif model tasarım ve üretim metotlarını Döküm Proses Ar-Ge bölümlerinde gerçekleştirdiklerini dile getiren Osman Mavuş, "Uygun ham malzemelerin seçimi ve kontrolü, uygun ergitme, kum hazırlama, kalıplama ve döküm prosesleri, süreç kontrolleri için tip testlerinin belirlenmesi, termal analizi, yeni teknolojilerin araştırılması ve yeni teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte süreç yeniliği çalışmalarını bu bölümümüzde gerçekleştiriyoruz" bilgisini verdi. Mavuş, ürün ve süreç yenileme amaçlı yapılan tasarım ve simülasyon çalışmalarının uygulamalarını da Ar-Ge merkezi bünyesinde bulunan prototip atölyesinde, ‘Prototip Üretim' başlığı ile yaptıklarını belirtti. Bu atölyede gerçekleştirilen tezgah revizyon çalışmalarının mekanik, elektrik-elektronik ve yazılım geliştirme grupları tarafından yapıldığını kaydeden Mavuş, "Ar-Ge laboratuvarlarımız, bölümlerin ihtiyacı olan tüm tip testleri için gerekli altyapıya sahip" dedi.

"Özel sektör ve kamuya proje danışmanlığı da yapıyoruz"

Proje yönetimleri ile ilgili bilgi veren Osman Mavuş, "Proje faaliyetlerimizin hedeflerine ulaşması için, planlanması, raporlanması, proje amaçlarının belirlenmesi, zaman planlarının hazırlanması, sistemimizde yayınlanması ve proje ekibine dağıtılması ile gerçekleşiyor. Bunlar yapılırken performans, maliyet ve zaman kriterlerini göz önünde bulunduruyoruz" dedi. Proje yönetimi için MS Project ve Pronete programlarını kullandıklarını söyleyen Mavuş, Ar-Ge merkezi ile özel sektör ve kamuya da proje danışmanlığı yaptıklarını aktardı. Mavuş, işbirliği yaptıkları üniversiteler ve firmalar ile çeşitli ortak projeler yürttüklerini sözlerine ekledi. Çevre ve İSG Ar-Ge bölümlerinde ise sürdürülebilirlik ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında belirlenen plan doğrultusunda rutin ve proje çalışmaları yaptıklarını söyleyen Mavuş, "OHSAS 18001, ISO 14001, ISO 27001 kalite sistemleri doğrultusunda çalışıyoruz" dedi.