Etaş Afyon Tavukçuluk, hububat ve yem sanayiine yönelik yatırım yaptı

Firma ortaklarından İbrahim Afyon, orta vadede tavuk gübrelerini kurutma ve torbalama tesislerini devreye alacaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Yumurta üreticisi Etaş Afyon Tavukçuluk, güvenli gıda üretimi ve kapasite artırımına yönelik yatırımlar ile pazardaki etkinliğini artıracak. Orta vadede tavuk gübrelerini kurutma ve torbalama tesislerini de devreye alacaklarını açıklayan firma ortaklarından İbrahim Afyon, "Ayrıca son dönem yatırımlarımız ile yeni idari bina, yumurta ambalaj paketleme ile ihracat depolarının yanı sıra ikinci yem fabrikası ve hububat silo depolarını devreye aldık" dedi. İkinci fabrika ve silo için 2.5 milyon liralık yatırım yaptıklarını kaydeden Afyon, ikinci fabrika ile hububat yem sanayii alanında hizmet vereceklerinin altını çizdi.

Tavuk gübresini kurutma ve paketleme tesisini devreye alma hazırlığı yaptıklarını hatırlatan İbrahim Afyon, bu tesisin ardından biyogaz çalışmalarının hız kazanacağını vurguladı. Tavukçuluk sektöründe kapasiteyi artıracak yatırımlarının ise devam edeceğine işaret eden Afyon, bugün itibarıyla saatte 10 ve 20 ton olmak üzere kanatlı hayvan ve büyükbaş hayvan sektörleri için iki ayrı yem tesisi kurduklarını anlattı.

Üretim faaliyetleri hakkında bilgi veren İbrahim Afyon, 2016 yılında yüzde 35 büyüyerek, 90 milyon adetlik yumurta üretimine ve 55 milyon liralık ciroya ulaştıklarını kaydetti. Afyon, "Halihazırda 10 binamızda, 400 bin yumurtacı tavuk kapasitesine sahibiz. Dört binamızda 250 bin yarka üretim tesisi, iki yem fabrikası ile birlikte 50 bin adet yumurta paketleme tesisimiz, geniş araç filomuz ve makine parkımızla yılda 7.5 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaştık" dedi.

Bugün itibarıyla üretimin yüzde 60'ını ihracata kanalize ettikleri bilgisini veren İbrahim Afyon, şöyle devam etti: "İlk ihracatımıza 2008 yılında, Irak pazarı ile başladık. Bugün itibarıyla Katar, Dubai ve Körfez ülkelerine ihracat yapıyoruz. Ayrıca kısa vadede Arabistan ve Afrika ülkelerine de ihracat yapmayı planlıyoruz. Buna ilave Rusya ve Japonya ülkeleri için pazar araştırması yapıyoruz"dedi.

Sektör sorunlarına da değinen İbrahim Afyon, hükümetin yemde KDV’yi sıfırladığına dikkat çekerek, "Yemde girişlerimiz sıfıra düştü. Çıkışlarımız yüzde 8 KDV’li olarak gerçekleşiyor. Halihazırda yemde KDV yok. Fakat yumurtanın faturalanması esnasındaki KDV farkından dolayı mahsuplaşma işlemini yapamıyoruz. Aradaki farkın bir sonraki ay devlete ödenmesi gerekiyor. Sektörün zarar ettiği günlerde, biz üreticilere bu bedeli ödemek ağır geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yanı sıra piyasada organik yumurta ve köy yumurtası adı altında yüksek fiyatlarda satılan yumurtaların olduğunu ve bu durumdan rahatsızlık duyduklarını dile getiren İbrahim Afyon, şunları kaydetti: "Ticari işletmelerden yumurta alınıp, bu yumurtaların kabuklarının kirletilip, köy yumurtası ya da organik yumurta diye satılması haksız rekabete neden oluyor. Her kirli yumurta, köy yumurtası anlamına gelmiyor. Sektöre yön veren oyuncular olarak köy yumurtası aldatmacasına karşıyız."

Bu konularda ilginizi çekebilir