Gaziantep artık yabancı yatırımcıların da gözdesi

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 6 ili içinde yer alan Gaziantep, yabancı yatırımcıların da gözdesi oldu. GTO Başkan Hıdıroğlu, bin 236 yabancı yatırımcı olduğunu belirterek, “Gaziantep artık cazibe merkezi oluyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip olan ve Türkiye sanayi üretiminde önemli bir paya sahip olan Gaziantep, Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen mültecilerin de yatırım üssü oldu.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep’te 956’sı Suriyeli olmak üzere toplam bin 236 yabancı yatırımcı olduğunubelirterek, “Savaştan kaçarak ülkemize gelen Suriyeliler yatırım için Gaziantep’i tercih etti. Gaziantep artık cazibe merkezi oluyor. Yoksa bu kadar yatırımcıyı zorla buraya getiremezsiniz. İşadamları burada güven olduğunu ve bu memlekette gelecek olduğunu bildiği için yatırım yapıyor. Bu saatten sonra buradaki işletmelerde İngilizcenin yanında Arapça bilen elamanların da istihdam edilmesi gerekiyor. Hatta ve hatta artık Arapçanın birinci dil olması lazım” dedi.

Hıdıroğlu, GTO üyesi Suriyeliler içerisinde Türk ortakla çalışanın da olduğunu ama yalnız çalışan Suriyeli firmaların daha ağırlıklı olduğunu belirterek, “Üyemiz olan Suriyeliler triko, halı ve ayakkabı sektöründe varlar, çok olmasa da hizmet sektöründe de çalışıyorlar. Suriye masası, üyelerimizin sorunlarına çözüm arıyor. Bu coğrafya şartları gereği bu insanlar buradan gitmeyecekler. Bu coğrafya göç coğrafyasıdır. Bunu kabullenerek buna göre politikalar geliştirmemiz şarttır” diye konuştu.

Göç Bakanlığı kurulmalı

İlk göçün başladığı günlerde Suriye Raporu hazırladıklarını hatırlatan Beyhan Hıdıroğlu, “O günden bugüne çok şey değişti. Şimdi yeni bir rapor hazırlamanın zamanı geldi. İyi analiz etmemiz lazım. Bundan sonra neler yapılabiliri konuşmamız gerekiyor. Bu konuda akademik çalışma olması şarttır. Bizim her zaman üzerinde durduğumuz konuyu bir kez daha tekrar edeyim; Ülkemizde yaşayan 5 milyon Suriyeli varsa mutlaka Göç Bakanlığı kurulmalıdır. Bu insanları bağrımıza bastık, bundan sonra daha da iyi seviyeye getirmeliyiz. Bu insanlarla Ortadoğu pazarına açılmalıyız ama daha fazla karlılık istiyorsak fazla pazarlık etmeyen Batı ile daha fazla ticaret yapmanın yollarını aramalıyız” açıklamasını yaptı.

Tüccarın para kazanmak ve sermayesini artırmak için yeni pazarları araştırmaya eğilimli olyduğunu vurgulayan Hıdıroğlu, “Dünyada yeni eğilimler ticari şirketler yolu ile pazarlara girmek yönünde. Mesela ABD, Irak’a petrol şirketlerinin çıkarı için geldi. Bugün İngiltere, Endonezya’ya giderken İndia West adıyla şirket kurarak gitti. Bakın artık şirketler öne çıkıyor, devletler değil. Şirketlerin kârlılığı artık ülkeleri oraya taşıyor. Dünya artık şirketlerin dünyası olmaya gidiyor. Bundan sonra biz de buna göre davranmalıyız” dedi.

İstanbul’un 25 dolara sattığı ürünü Gaziantep 6 dolara satıyor

Gaziantep’in dünyanın en rekabetçi yedinci şehri olduğunu belirten GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “İstanbul’un 25 dolara sattığı ürünü Gaziantep 6 dolara satıyor. Bunu oturup analiz etmemiz gerekiyor. Arada bu kadar rakam olmamalıdır. Tabi ki burada markalaşma çok etkili. Gaziantep dünyanın rekabetçi 7’nci şehri doğru ama rekabetçiliğin anlamı; birbirimizin canını çıkarmak olmamalı. Rekabetçiliğimizi sadece fiyatta yapıyoruz. Biz nitelik ve niceliği karıştırıyoruz. Her şeyi çok yapmakta zarar yok. Dünyanın enlerini üretebiliriz ama en iyisini üretmeliyiz. Yatırımları ihtiyaç olan alanlara yapmamız gerekiyor. Doygunluğa ermiş alana yatırım yapmak kazandırmaz. Ancak ürünlerde farklılaşmaya gidebilirseniz kazanabilirsiniz. Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Farkındalık oluşturmalıyız. Eleştirilerimizi de doğru yapalım. Artık başka iş dalları bulmamız gerekiyor. Biraz daha teknolojik ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Bilime, teknolojiye, sanata ve Ar- Ge’ye dayalı işler olursa bir yerlere geliriz” diye konuştu.

En büyük sıkıntımız kredi kullanımındaki artış

Gaziantep iş dünyasının en büyük sıkıntısının kredi kullanımındaki artış olduğunu kaydeden Hıdıroğlu, “Çünkü kredi yükseldikçe kârlılığımız aşağıya düşmüş. Sağlıklı büyümek için sermayenin yüzde 5 veya 10’u gibi kredi kullanmak gerekir. Türkiye’nin kârlılık ortalaması yüzde 9,6’larda, Gaziantep’in kârlılığı yüzde 9’da. Net kârımızı çıktığımızda, ülke genelindeki ortalama 2,6’larda, şehrimizde 2’lerde. Bunda bir tezatlık var" dedi.

ERBİL’DE GAZİANTEP GÜNLERİ DÜZENLEYECEĞİZ

Irak ile karşılıklı ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek adına “Gaziantep Günleri” düzenleyeceklerini söyleyen Hıdıroğlu, “Gaziantep’in barış sonrası süreçte bölgede söz sahibi olacağına inanıyoruz. Bölgenin yeniden inşasında ve temel ihtiyaçların karşılanması noktasında var olan potansiyelimizi kullanmalıyız. Bunun için de işe şimdiden çalışmalara başlamalıyız. Bu kapsamda Erbil Ofisimiz koordinatörlüğünde ve Erbil Ticaret Odası işbirliğinde Erbil’de Gaziantep ürünlerini tanıtacak, iş potansiyelini gösterecek Gaziantep Günleri düzenlemeyi planlıyoruz. Hedefimiz bu organizasyonu Amman ve Katar’a da taşımak. Düzenleyeceğimiz etkinlikte özellikle sağlık sektörümüzü de anlatacağız. İnsanlar sağlık için Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere gidiyorlar. Biz onları buraya getirebilirsek, çok iyi olacak. Diğer taraftan İran’da da ticaret ofisi açmak için girişimlerimiz sürüyor” şeklinde konuştu. Gaziantep’in yıl sonunda ihracatının yüzde 5 artacağı öngörüsünde bulunan Beyhan Hıdıroğlu, “Dolardaki hareketlilik ihracatımızı etkiledi. 2016’da Türkiye’nin 5’nci ihracatçısı olduk. Gaziantep’in sanayi ve ihracattaki başarısını görünce ‘Çılgın Antepliler’ üzerine bir tez çalışması yapılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.