Gaziantep’e ayakkabı test merkezi kuruluyor

Halı Mükemmeliyet Merkezi projesi için yola çıkan Gaziantep Üniversitesi, ayakkabı sektörü için de mükemmeliyet test merkezi kuracak. Merkezde imalatçılar yeni modellerini test edebilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. Tekin ÇİÇEK

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr Ali Gür, Gaziantep’in ayakkabı sektöründe önemli aktörlerden birisi olduğunu ve böylesine önemli bir sektöre hizmet vermek için üniversite bünyesinde bir test merkezi kurmak için kolları sıvadıklarını vurguladı. Ayakkabı mükemmeliyet test merkezi adıyla kurulacak test merkezinde imalatçıların yeni modellerini test edeceğini ifade eden Gür, bunun da üreticiye hem zamandan hem de masrafl arından tasarruf kazandıracağını kaydetti.

Halı mükemmeliyet merkezi çalışmalarının da devam ettiğini belirten Gür, AB Projesi kapsamında halı sektörüne tasarımcı yetiştirdiklerini ifade ederek, şu anda halının kilosunun 1,5 dolardan satıldığını, yeni tasarımlarla bu rakamı 10 dolara çıkarmak istediklerini vurguladı.

“Teknoparkta savunma sanayine küçük parçalar üretebiliriz”

GAÜN’ü tematik üniversite sıralamasında önemli bir yere getirmek istediklerini ifade eden Prof. Dr Ali Gür, “Bunlardan biri de tematik üniversite. Konuyla ilgili YÖK’ün yeni bir planlaması var. GAÜN olarak biz o planlamanın içinde olmayı hedefliyoruz. Son olarak 25 üniversitenin içinde yer aldık. Bu 25 üniversitenin 10’u bu proje için seçilecek, biz o 10 üniversiteden birisi olmak istiyoruz. Eğer hedefimize ulaşabilirsek GAÜN belli alanlarda özelleşecek, yoğunlaşarak yüksek lisans, doktora öğrencileri başta olmak üzere araştırmaya kayacak. Biz sağlık ve mühendislik alanında iki çalışma bildirdik. Kendimize güveniyoruz” diye konuştu.

Gaziantep’in “Cazibe Merkezleri” nde yer almadığını anımsatan Gür, “Ama biz konuyla ilgileniyoruz ve bununla ilgili TÜBİTAK’a 9 proje gönderdik. Bu projelerin 2’si onaylanıyor. Sanayi işbirliği projesinde de TÜBİTAK’a projeler gönderdik ama henüz sonuçlar açıklanmadı. Bir diğer projemiz ise savunma sanayi ile ilgili. Üniversitenin Ar-Ge imkanlarını sanayiyle buluşturup birlikte üretim mekanizmaları kurulacak. Savunma sanayinde üretim yapan şirketler üniversitelerin içerisindedir, korunaklı alan içerisindedir. O yüzden biz de teknoparkta ilerleyeceğiz. Firmalar kısa vadede yatırım ve kazanım olarak görüyorlar. Üniversiteler ise bunun altyapısı ve temellerini oluşturma konusunda çalışıyor. Böyle bir ortam için çalışıyoruz. Burada savunma sanayine küçük parçalar üretebiliriz. TÜBİTAK da savunma sanayi ile ilgili çalışmaları teşvik ediyor” açıklamasını yaptı.

“Dünyanın dört bir tarafından öğrencimiz var”

GAÜN Rektörü Prof. Dr Ali Gür, üniversitede bin 950 Suriyeli öğrencinin olduğunu belirterek, “Bu öğrencileri üniversiye üç aşamalı aldık. YÖK’ün uluslararası öğrenci kontenjanıyla öğrenci aldık. Burslu öğrenciler ve kontenjan sınırı olmayan sadece Arapça eğitim verdiğimiz öğrenciler. Dünyanın dört bir tarafından öğrencimiz var. Uluslararası öğrencimiz 3 bin 750. Bunların yarısına yakını Suriyeli. Bunlarla ilgili farklı bir program uyguladık. Arapça eğitim veren Suriyeli hocalara Türkçe öğretiyoruz. Bunun haricinde sadece Suriyeli hocalarla beraber 50’ye yakın yabancı hocamız var. Bu hocalarımızın 24’ü Suriyeli. Bunlara Türkçe öğreterek kültürümüzü de öğrenmelerine yardımcı oluyoruz. Birgün ülkelerine dönerlerse Türkiye’nin gönül elçisi olsunlar diyoruz” ifadesini kullandı.

"İntörnlüğü Türkiye'de en iyi uygulayan üniversiteyiz"

Üniversitenin takdir edilen projelerinden intörnlüğe de değinen Gür, “İntörnlüğü Türkiye’de en iyi uygulayan üniversitesiyiz. Ama şimdi devlet yeni bir kural getirdi ve bundan sonra öğrenciye staj yaptığı yerde staj parası ödenecek. O nedenle şu anda sıkıştık ve zorlanmaya başladık. Çünkü staj yapan öğrenciye asgari ücretin 3’te 1’i kadar işveren tarafından ödeme yapılması gerekiyor. İşveren ise bunu ödemek istemiyor. Bu da intörnlük konusunda bizi zorlamaya başladı. Mühendislikte intörnlüğe devam etmek istiyoruz ama sosyal alanlarda intörnlüğü geri çekmek zorunda kaldık. Üniversite kültür, sanat, bilim alanları ve öğrenci memnuniyetiyle uluslararası indekslerde de başarısını koruyup geleceğe daha hızlı adımlarla yürüyor. Bize tahsis edilen ekonomik verileri de optimum düzeyde kullanıyoruz” dedi.