Gaziantep'in gözdesi baklavada satışlar düştü, umut tanıtımda

Güvenlik sorunları yüzünden azalan turist sayısı gastronomi kenti Gaziantep’in önemli simgelerinden baklavayı da vurdu. Sektör temsilcileri talebin azalması nedeniyle kapasite kullanımının yüzde 40’lara kadar düştüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNÜGÜL ŞURGUN

GAZİANTEP - AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan 'Antep baklavasının üreticileri bugünlerde zor zamanlar yaşıyor. Son dönemde Gaziantep'te güvenlik sorunu yaşanacağına dair uyarıların yapılmasıyla kente gelen turist sayısında azalma yaşanınca kentin simgesi haline gelen 'Antep baklavasının satışları da gözle görülür düzeyde azaldı. Gaziantepli baklavacılar 259 firmanın faaliyet gösterdiği sektörde yaklaşık 4 bin kişiye istihdam yaratıldığını belirterek, bölgede yaşanan sıkıntılar nedeniyle günlük 6 ton civarında üretimin gerçekleştiği sektörde kapasite kullanımının yüzde 40 düzeyinde düştüğünü ifade etti.

Kaliteli 'Antep baklavasının kilosunun 53-80 TL aralığında değiştiğini belirten sektör temsilcileri bu yıl fıstık rekoltesinin iyi olmasının kendi durumlarına olumlu yansımadığını çünkü baklava yapımında kullanılan boz fıstıkta rekoltenin çok düşük olduğunu kaydetti. Gaziantep Ticaret Odası Meslek Komitesi Başkanı ve Aşina Baklava sahibi Bülent Erleblebici, baklava sektöründe işlerin istenildiği gibi gitmediğini belirterek, "Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda dahi baklavacılarda satışlar beklentilerin çok altında kaldı. Bazı firmalarda kapasiteler üçte bir oranında düşüş yaşadı. Bu olumsuzluğun nedeni bölgemizde yaşanan terör olayları. Gaziantep'te meydana gelen patlamalar yüzünden şehrimize yabancı gelmiyor. Ziyaretçi sayısı yok denecek kadar az. Bu sadece baklava sektörünü değil tüm Gaziantepli esnafı etkiledi. Gastronomi kenti unvanını almış bir kent ve bunu katma değere dönüştürmek isterken bu olumsuzluklar moralimizi bozdu. Gaziantep'in tanıtılması için harekete geçilmesi lazım. Diğer taraftan tüketicide fıstık üretiminin bu yıl bol olmasından dolayı fiyatlarda düşüş beklentisi vardı ama şunun bilinmesinde fayda var. Biz baklava yapımında boz fıstık kullanıyoruz. Boz fıstık bu sene az üretildi, giderlerimizin artmasına rağmen biz bunu tüketiciye yansıtmadık" açıklamasını yaptı.

Sıkıntılı sürecin atlatılmasını bekliyoruz

Antepsan Baklava ortaklarından Murat Bakır, yaşanan sıkıntılı sürecin atlatılmasını beklediklerini, sonrasında Gaziantep'i dünyaya tanıtacaklarını belirterek, "Sektörde 2 yıllık firma olmamıza rağmen İstanbul, Adana, Denizli, Ordu ve Antalya'da satış noktalarımız var. Ürünlerimizi ihracata da gönderiyoruz. Kapasitemizi arttırıp ihracat pazarlarımızı genişletmeyi hedefl iyoruz. Yatırımlarımızı da bu yönde şekillendiriyoruz. Gaziantep'in UNESCO tarafından 'Gastronomi kenti' ilan edilmesi Antep baklavasının tanıtımına olumlu katkı yaptı. Ancak şu sıralar ülkemizdeki ve bölgemizdeki terör olaylarından dolayı bir duraklama dönemi yaşıyoruz. Bu sıkıntılı süreçleri atlattığımızda baklavacılar olarak Gaziantep'i dünyada en iyi şekilde temsil edeceğimize inancımız tamdır" dedi.

KENTİN İMAJI ESKİ HALİNE GETİRİLMELİ

Ayıntap Baklava'nın Sahibi Levent Aktaş, insanların Gaziantep'te savaş olduğunu düşündüğünü ifade ederek, "Bu algı nedeniyle kentimizi ziyaret eden turist sayısında önemli azalma oldu. Evet bölgemizde terör olayları yaşanıyor. Bu Gazianteplilerin alışkın olduğu bir durum değil. Bu dönemi en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Ancak bu olumsuz algıyı yok etmek çok kolay olmuyor. Kentimizde otellerin doluluk oranı çok düştü. Fuarlar, toplantılar yapılmaya çalışılsa dahi katılımcı sayısı beklenilenin altında kalıyor. Bu durumdan biz baklavacılar da nasibimizi aldık. Biz firma olarak üretim kapasitemizi çok düşürmedik ama bazı firmalarımız ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ayıntap Baklava olarak online satış kanalını çok aktif kullanıyoruz. Gaziantep imajının eski haline gelebilmesi için önemli tanıtımların yapılması gerekiyor. İl yönetimini bu yönde harekete geçmeye davet ediyoruz. Kentimizde Antep baklavasının ortalama fiyatları 53 TL civarında. Özel kare baklava 65 TL. Havuç dilimi 60 TL. Dolama ve ezme 80 TL" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir