Gediz Havzası bir bütün olarak planlanacak

ediz Havzası’nda başlanacak olan havza yönetim planını kapsamında Gediz Nehri suyunun hem miktar hem kalite olarak artırılması, ayrıca havzanın bir bütün olarak düşünülüp planlanması hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

MANİSA - Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Konferans Salonunda yapılan Gediz Havzası yönetim heyeti toplantısında bir bütün olarak mevcut su potansiyelinin gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak en uygun şekilde kullanımını sağlama amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Bütün tarafların bir araya gelmesiyle suyun en verimli şekilde kullanımını sağlamak birinci hedefimiz. Şimdiye kadar yapılan uygulama tekil yerleştirmenin tekil ihtiyaçların en kısa yoldan sağlanmasına yönelikti. Bu da suyun verimli şekilde kullanılmasını önlüyordu. Ayrıca suyun kalitesinin korunması açısından da yetersiz kalıyordu. Burada hedefimiz bütün tarafları bir araya getirip mevcut uygulamayı en verimli şekilde sağlamak, aynı zamanda mevcut problemleri ortaya koyup bunu tartışıp uygun çözümler geliştirmek” dedi.

Gediz Havzasına büyük önem verdiklerini belirten Kınacı, 2013 yılında havza koruma eylem planlarını tamamladıklarını ve toplan 25 havza planladıklarını hatırlatarak, “Gediz Havzası’nda suyun korunması ve iyileştirilmesi için neler gerekiyor ve ilgili kurumlar neler, bunların hepsi belli. Bir de iş planı var. Bu iş planına uygun olarak herkesin ne yapacağı açık. Bundan sonraki aşama havza yönetim planlarının hazırlanması. Şuanda Avrupa Birliği destekli 4 tane havza için proje çalışmalarına başladık. Kendi ülke kaynaklarını kullanarak da havza yönetim planına ilk olarak Gediz Havzası’nda başlanacak. Havza yönetim planı öncelikle havzayı korumak için yapılacak. Yer üstü ve yer altı sularının hangi maksatlarla kullanılacağı bu planın içerisinde bulunacak. Ayrıca taşkın ve kuraklık yönetim planları da başlıyor” diye konuştu.

Gediz Havzası’ndaki yer altı suyu kalitesinin korunması amacıyla TUBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin birlikte yürüteceği bir çalışma başlatıldığını bildiren Kınacı, “Hiç bir zaman Gediz Havzası’nda kirliliği sıfıra indirmemiz mümkün değil. Kirliliği sıfıra indirebilmek için faaliyeti tamamen durdurmak lazım. Faaliyeti durduramayacağımıza göre Gediz Havzası’nda kirliliği kabul edilebilir seviyeye düşüreceğiz. Biz buna kirlilik çözümleme kapasitesi diyoruz. Bu kirliliğin üzerinde kalan kirliliğin giderilmesi lazım. Her havza için deşarj standartları geliştirmek lazım. Bunu da ilk defa bu havzada önümüzdeki yıl tamamlamak üzere yapmaya başladık” dedi.

Toplantıya başkanlık yapan Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin ise Gediz Havzası’nın bölge ve ülke tarımı için çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek,  toplantılar sonucunda anlamlı ilerlemeler olup olmadığının ciddi şekilde takip edileceğini söyledi.