Geriye dönük teşviklerde son süreyi kaçırmayın

Global İnsan Kaynakları Yöneticisi Servet Sarıgül, Türkiye geneli holdinglerden KOBİ'lere kadar birçok firmanın teşviklerini takip edebildiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Torba Kanunda en önemli düzenlemeler işverenler için yeni teşviklerin gelecek olması oluşturuyor. 2 Şubat 2018 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen Torba Kanun tasarısı ile çalışma hayatında önemli düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

İstihdam artışı ve yatırım için teşvikleri konularında yeni düzenlemelerin yer aldığı torba tasarı Meclis'e gönderildi. Beklenen Torba Yasa'da en önemli bir diğer gelişme ise teşviklerin geriye dönük kazanılması ile ilgili. TBMM'ye sevk edilen torba tasarıya göre, artık işverenler geriye dönük olarak da istihdam teşviklerinden faydalanabilecek.

2017 yılında 687 sayılı Kanunun Hükmünde kararname ile çıkan teşvik işverenleri maliyetleri açısından oldukça rahatlattığı bilgisini veren Global İnsan Kaynakları Yöneticisi Servet Sarıgül, "Her ne kadar uygulaması ve takibi karmaşık olsa da kendileri veya bizim gibi danışman firmalar aracılığı ile bu teşviklerden yararlanan işverenler istihdama katkıda bulunurken maliyetlerinde de önemli tasarruflar sağlamış oldular" şeklinde konuştu.

2015 yılında yayımlanan genelge ile daha önce teşvik hakkı olmasına rağmen bilmedikleri için kullanamayan firmalar sonradan vermiş oldukları bildirgelerinde ek ve iptal belgeleri hazırlayarak değişiklik yapabiliyordu, ancak genelgeden sonra bu işlem SGK tarafından reddediliyor ve dava açmak gerekiyordu. Ancak torba yasa kısa bir süreliğine davasız olarak bu teşviklerin kazanılmasına imkan tanınıyor. Yasa çıkmadan önce firmalar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuruda bulunursa, geçmişe dönük tüm alınmamış teşvikler, başvuru tarihi itibariyle işletilecek yasal faiz ile hızlıca alınabilecek. Geriye dönük alınabilecek teşvikin üst sınırı 6 ay olacak. Yasa tasarısı bu haliyle meclisten geçer ise, geçmişe dönük alınmamış tüm teşviklerden faydalanabilme imkanı sunulacaktır.

Türkiye'de birçok firmanın bu teşviklerden habersiz olduğunu dile getiren Sarıgül, "Firmaların kimi uygulamaya çekiniyor, kimi bu işten anlayabilecek uzman bir personel bulamıyor kimi ise riske girmek istemiyor. Geçmiş ve güncel olarak firmaya hiçbir iş yükü getirmeden, bütün riskleri alarak operasyonun tamamını kendimize özel yazılımız ve işinin profesyoneli kadromuz ile Türkiye geneli holdinglerden KOBİ'lere kadar birçok firmanın teşviklerini takip edebiliyoruz. Bu şekilde çalıştığımız işverenler teşviklerden eksiksiz ve hatasız profesyonel anlamda yararlanırken ilave olarak SGK Mevzuatı, İş Hukuku ve İnsan Kaynakları konularında ücretsiz danışmanlığımızdan da faydalanabiliyorlar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir