Geyve, gıda OSB ile ayva ve üzümde markalaşacak

Ayvası ve Müşküle üzümüne patent alan, coğrafi tescil için hazırlık yapan Sakarya’nın Geyve ilçesi, katma değerli üretim için gıda ihtisas OSB projesine odaklandı. Tarıma dayalı sanayide büyümek isteyen Geyve, OSB projesi için Eşme’de bin dönümlük bir arazi belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HASAN COŞKUN

SAKARYA - Tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında atak yapmaya hazırlanan Sakarya’nın Geyve İyçesi gıda sektöründe yeni markalar oluşturmak istiyor. Ayva, üzüm, elma, çilek, domates, kereviz, armut, şeftali ve kiraz gibi ürünlerde yıllık 300 bin ton üretim gerçekleştiren Geyve, patentini aldığı ayvası ve müşküle üzümü ile öne çıkmayı planlıyor.

İlçedeki yatırımları ve geleceğe yönelik planlarını DÜNYA’ya anlatan Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, gelişme stratejilerini tarım odaklı olarak belirlediklerini söyledi. Şu anda ilçenin en önemli gelir kaynağı haline gelen ayva üretiminin 65 bin tona ulaştığını ifade eden Kaya, “İlçede tarım ile beraber büyüyen bir sanayi istiyoruz. İlçemizde hızlı bir şekilde gıda ihtisas OSB kurmayı planlıyoruz. İlçemizin tarımda önemli avantajları var. İlçemizde yıllık ortalama 300 bin ton ürün üretiliyor. En önemli ürünümüz ise ayva. Yıllık ayva üretimimiz 65 bin ton. Bunun yanında üzüm, elma çilek, domates, kereviz, armut, şeftali ve kiraz başta olmak üzere bir çok meyve üretiliyor ilçemizde. Ama bu meyveler işlenmeden satıldığı için ekonomik getirisi çok az oluyor. Biz ürünlerimizi işlemek istiyoruz. Gıda ihtisas OSB’yi de bu amaçla kurmak istiyoruz. Eğer biz bu ürünlerimizi işleyebilirsek üreticimiz daha fazla kazanacak ve ayrıca ekonomiye de ciddi bir katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. OSB projesi için Eşme bölgesinde bin dönümlük bir arazi belirledik. Bu alanla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Ayva ve Müşküle üzümüne patent aldıklarını ve hedefl erinin gıdada yeni markalar oluşturmak olduğunu belirten Kaya, “Çiftçilerimizin çoğu elmaları söküyor ve daha fazla ürün getiren ayva ve üzüm dikiyor. Kesilen elmaların yerine yüzde 75’i ayva, yüzde 25’i üzüm ekiliyor. Türkiye’nin en meşhur Müşküle üzümü ilçemizdeki Sarıgazi Köyü’nde üretiliyor. Eskiden 500-600 kilo ürün alınan üzüm bağlarından şu anda 3-4 ton üzüm alınıyor. Bu arada ilçemizin çeşitli yerlerine yaptığımız sulama göletleri ile de sulama altyapısını güçlendirdik. Çiftçimiz artık üzüm ve ayva üretimine yönelmiş durumda. 1 dönüm ayva bahçesinden 5 tona yakın ürün alabiliyoruz” diye konuştu.

İlçede 57 yıldır ayva üretiliyor

Geyve’ye ayvanın ilk defa 1960 yılında geldiği bilgisini veren Kaya, “57 senedir bu ilçede ayva üretiliyor. 57 senede ayva bir marka olamamış. Şimdi biz bu noktada çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Elimizde güzel bir ürün ve hazır bir pazar var. Müşküle üzümünün de marka tescilini yaptırdık. Ayvanın daha önce marka tescilini yaptırmıştık. Şu anda ise coğrafi işaret çalışmalarını yapıyoruz. İlçemizde bu ürünlerle ilgili ciddi bir pazar oluştu” dedi.

İlaç hammaddesi üreten bir fabrika kuruluyor

Gıdaya olan ihtiyacın önümüzdeki süreçlerde daha da artacağına dikkat çeken Kaya, “Geyve’yi önemli bir tarımsal üretim merkezi yapmaya çalışıyoruz. Bizim bölgemiz tarımla gelişmesi gereken bir bölge. Yatırımcılarımıza elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz. Tarım ve tarıma dayalı sanayi ile büyüme istiyoruz. Şu anda 3 sanayi arsamız var. Bir tanesine ilaç hammaddesi üretilen bir fabrika kuruluyor. 160 kişinin çalışacağı bir tesis olacak burası. Bacasız sanayi istiyoruz. İlçedeki yatırımlar tarıma uygun yatırımlar olmalı. Bu konuda her türlü talebe açığız. Geyve Belediyesi olarak önümüzdeki 50 yılı planladık”şeklinde konuştu.

Pekmez ve ayva reçeli üreteceğiz

Murat Kaya, Geyve’de ciddi bir nüfus artışı yaşanmadığını belirterek, “Zaten ciddi bir nüfus artışı talebimiz de yok. Türkiye ortalaması binde 15 olan nüfus artış hızı, ilçemizde binde 6 düzeyinde. Yakında belediye olarak 15 kişiyi istihdam edeceğimiz bir imalathane kurmayı düşünüyoruz. İmalathanede pekmez üretimi yapmayı planlıyoruz. Ayva ile ilgili reçel üretimi de yapacağız. Bu konuda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu ile bir protokol yapıyoruz. Amacımız para kazanmaktan ziyade tarıma dayalı üretimle bölgemizde istihdam oluşturmak. Elde edeceğimiz gelirlerle de okuyamayan öğrencilere burs, evlenemeyenlere düğün yardımı yapacağız. Bu şekilde ilçemizdeki mahsulleri değerlendirirken aynı zamanda da gıda ürünlerinde yeni Geyve markaları oluşturalım istiyoruz” diye konuştu.

EKİM AYINDA ULUSLARARASI AYVA FESTİVALİ DÜZENLEYECEĞİZ

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Geyve ayvasını dünyaya tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, belediye meclisinde aldıkları bir kararla uluslararası Ayva festivali düzenleyeceklerini söyledi. Her yıl ekim ayında yapmayı planladıkları ayva festivalini geçen yıl 15 Temmuz Darbe girişimi nedeniyle bu yıla ertelediklerini kaydeden Murat Kaya şunları söyledi: “Geyve Belediyesi olarak patentini aldığımız ekmek ayvasını önce ülkemizde ve sonra uluslararası alanda her yıl ekim ayında uluslararası ayva festivali ile tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Geyve artık Ayva ile özdeşleşen bir ilçe haline geldi.”