"Günde 58 araç ile 120 bin yolcu taşıyoruz"

Kayseri Ulaşım, Yeşilhisar-Sarıoğlan banliyö hattını işletecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan Kayseri Ulaşım, toplu taşıma işletmeciliğinin yanı sıra Ar-Ge faaliyetleri, fiber optik altyapı kiralanması, mühendislik ve danışmanlık alanlarında da hizmet veriyor. Firma, bu yıl devreye alınacak Yeşilhisar-Sarıoğlan banliyö hattının işletmeciliğini de üstlenecek. Raylı sistem, otobüs, bisiklet paylaşım sistemi ve otopark işletmeciliği yaptıklarını belirten Kayseri Ulaşım Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, “Kent merkezinde, 2009 yılından bu yana raylı sistemlerde üç etaptan oluşan 34 kilometre uzunluğunda hat, 55 istasyon ve 58 raylı sistem aracı ile hizmet veriyoruz. Raylı sistem hatlarında günlük ortalama 120 bin yolcu taşıyoruz” dedi. Raylı sistemlerde teknolji altyapısıyla uluslararası standartlarda hizmet verdiklerini ifade eden Gündoğdu, “Bu yıl içinde devreye alınacak Yeşilhisar-Sarıoğlan banliyö hattının işletmeciliğini de üstleneceğiz” diye konuştu.

2016 yılının başından itibaren şehir içi otobüs işletmeciliğine de başladıklarını bildiren Feyzullah Gündoğdu, halihazırda 619 adet otobüs, 381 adet hat ve 4 bin 688 adet durak ile günlük ortalama 240 bin yolcuya hizmet verdiklerini kaydetti. Ayrıca ilçe ve mahallelerde, 480 adet özel işletme aracı ile kesintisiz hizmet sunduklarını belirten Gündoğdu, “2010 yılında yurtiçinde ilk defa, toplu taşıma aracı olarak kullanılan bisiklet paylaşım sistemi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırıldı. Bugün itibarıyla 35 istasyon ve 400 bisiklet ile hizmet veriyoruz. 2016’da Kaybis kullanıcı sayısı 17 bin 79’a ulaştı. Günlük yaklaşık 2 bin kişi tarafından kullanılan bu sistem, kent merkezinde trafik yoğunluğunu azalttığı gibi çevre kirliğinin azlatılmasına da katkı sağlıyor. Bu yıl, istasyon sayısını 40’a çıkaracağız” açıklamasını yaptı.

“Toplu taşımada know-how odağı haline gelmek istiyoruz”

Şehir içi toplu taşıma sistemlerinde yurtiçinde ‘know-how’ odağı haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Feyzullah Gündoğdu, “Sahip olduğumuz bilgi ve birikimi proje danışmanlık hizmetlerine dönüştürerek, kurum için yeni gelir kaynağı oluşturuyoruz. Bu kapsamda sağlanan gelirleri de yine toplu taşıma hizmetlerinin finansmanı için kullanıyoruz” dedi. 2012 yılından bu yana Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kararı ile yetkiler çerçevesinde, kent içi fiber optik haberleşme altyapı işletmeciliği ve hizmetlerini de sürdürdüklerini ifade eden Gündoğdu, bu faaliyetlerden tahsil ettikleri geçiş hakkı ve altyapı bedellerini ise toplu taşıma hizmetleri için finans kaynağı olarak kullandıklarını vurguladı.

Ar-Ge birimlerinde, global pazardaki sektörel gelişmeleri takip ederek, bu gelişmeler sonucunda üretilen bilgi, tecrübe ve teknolojileri kurum ve kamu yararına paylaştıklarını ifade eden Gündoğdu, şunları söyledi:

“Yapılan çalışmalar, proje ve nihai ürün haline dönüştürülerek, kurum içi birimlerin hizmetine sunuluyor. Bu sayede, yerel kaynakların, etkin ve verimli şekilde kullanımına katkı sağlamayı, teknoloji alanındaki dışa bağımlılığımızı azaltmayı amaçlıyoruz. Akıllı ulaşım, trafik sinyalizasyon, plaka tanıma, otopark yönetim, elektronik denetleme, raylı sistemlerde elektronik, kent içi bisiklet paylaşım, raylı sistem işletme ERP projesi ve onboard anons sistemleri gibi Ar-Ge faaliyetlerini yürütüyoruz. Genç ve dinamik kadromuzla, 2009 yılından bu yana çok sayıda ödül aldık.”

Bu konularda ilginizi çekebilir