Güneydoğu'dan 187 ülkeye ihracat

GAİB Başkanı Çıkmaz, "İhracatta Ortadoğu ülkeleri yüzde 60 payla ilk sırada yer alıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge illerinden 187 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi. 

Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ocak-kasım döneminde bölgeden 7 milyar 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. 

İhracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 oranında azaldığını aktaran Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 591 milyon 196 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 5,9'luk düşüşle 8 milyar 391 milyon 341 bin dolar oldu" değerlendirmesinde bulundu. 

Bölge olarak 187 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Çıkmaz, "İhracatta Ortadoğu ülkeleri yüzde 60 payla ilk sırada yer alıyor. Ortadoğu'yu ise Avrupa Birliği ve Afrika ülkeleri izliyor. Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Libya ve Belçika, bölge ihracatında ilk sıralarda yer alıyor" ifadelerini kullandı. 

Çıkmaz, bölgeden en çok halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastik ve mamulleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri ihracatı yapıldığını vurguladı. 

"Bölgenin lokomotifi Gaziantep" 

Bölge illerinden Gaziantep'in en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki yerini koruduğunu belirten Çıkmaz, şunları kaydetti: 

"Bölgemizin lokomotif ili Gaziantep, 2015 yılı ocak-kasım döneminde 5 milyar 770 milyon 717 bin dolarlık ihracatla, Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir