Hazar Geçişi Projesi, İpek Yolu’nu canlandıracak

216’sı yabancı, toplam 500’e aşkın işadamının katıldığı İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin 3’üncüsü Trabzon’da yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekin KOÇ / Ercan ÜSLÜ                                  

TRABZON - Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde Hazar Geçişi Projesi masaya yatırıldı. Projenin İpek Yolu’nu canlandıracağı ülkelere ürün teslimlerinde 20 gün kazanacağı belirtildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen ve 21 ülkeden 216’sı yabancı, toplam 500’e aşkın işadamının katıldığı İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin 3’üncüsü Trabzon’da gerçekleştirildi. Zirvede, “Hazar Geçişi Projesi”nin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde  (Trabzon Silkroad Businessmen Summit) Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi güzergahını kapsayan Hazar Geçişi Projesi masaya yatırıldı. DKİP Başkanı Ahmet Gürdoğan, Sarp sınır kapısından çıkış yapan TIR’ların Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a 25 gün yerine 3-4 günde ulaşabileceğine dikkat çekti. Trabzon Milletvekili Faruk N. Özak da projenin önemine değinirken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ise güzergahtaki demiryolu ağı ile denizyolu hattının etkin bir şekilde kullanılması için mevcut güzergah maliyetlerinin düşürülmesine yönelik girişimlerin oluşturulması gerektiğini vurguladı. 

Çin’den Avrupa’ya uzanan zirve

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Bu zirve aslında Çin’den Avrupa’ya uzanan, yer altı ve üstü zenginlikleri bol olan, yatırıma ve tüketime doymamış bir bölge ve hinterlandındaki ülkelere bakıldığında çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor” dedi. “Öncelikle yapılması gereken kamu ve işadamlarıyla birliktelik yaparak ülkeler arası ilişkileri geliştirmek” cümlesini kullanan Hacısalihoğlu, “Güney Kore ve Japonya üzerinden Atlantik Okyanusunu aşarak ABD ve Avrupa’ya uzanan transatlantik kurulma çalışmaları tamamlandı. Türkiye dahil birçok ülke bu program dışında. Bu yeni sisteme karşı dışında kanal ülkelerin çalışma yapması gerekli” diye konuştu.

Sınır kapıları modernize edilmeli

“Bu coğrafya yeniden ticaret merkezi haline getirmek için çalışıyoruz” diyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise, “İpek yolu güzergahı eskisinden daha cazip bir konuma sahip. Bölgedeki ülkeler olarak ticaret ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekli” dedi. Murzioğlu ayrıca, kara sınır kapılarının yap-işlet-devret ile modernize edilmesi gerektiğini belirtti. İpek Yolu’na açılacak 4 doğu blok sınır kapısının modernize edileceğini dile getiren Murzioğlu, demiryolu hattının modernize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yükte hafif, pahada ağır yük rekabet avantajı

2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi için komşu ülkelerle ihracatın artırılması gerektiğini vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan, araştırma ve geliştirmeden, inovasyondan ve markadan geçiyor. Buradaki ülkeler, bu konularda yaptıkları çalışmalarla diğer ülkelerin bir adım önüne geçecektir. Bu konuda da sizleri işbirliği yapmaya davet ediyorum. Bundan sonra yapacağımız ticarette yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette o kadar öne geçeriz. İpekyolu çevresindeki dost ülkelerimizle bu konuda işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyoruz” dedi.

Ulaştırma 25 günden 3-4 güne düşer

DİKP Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Hazar Geçişi Projesi”nin önemine dikkat çekerek, İstanbul’dan çıkan bir yükün İran üzerinden Hazar havzasındaki Kazakistan ve Özbekistan’a ancak 25 günde gidebileceğini anımsattı. Gürdoğan, “Doğu bloğundaki ülkelere nasıl yol alabiliriz diye düşünmeliyiz. Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkıp Gürcistan üzerinden Hazar kıyısındaki Mahackale’ye ulaşan bir TIR RO-RO ile Hazar Denizi’ni geçip Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan’a 3-4 günde ulaşabiliyor. Aynı şekilde o bölgeden İstanbul’a ve Batum’a bağlanacak 20 kilometrelik ray hattı ile Avrupa’ya ulaşılabilirliği Türkiye açısından olumlu olacak. Proje birlikteliğini hep birlikte düşünmemiz gerekli” dedi. 

Projede aktör olacağız

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, Trabzon’un İpek Yolu Projesi’nde de önemli bir ktör olacağını söyledi. Toplantıda ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohası, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry N. Talanov, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfiqur Rahman, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archil Khabadze de söz alarak bir konuşma yaptılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir