Hazır beton fiyatlarındaki artış Rekabet Kurumu’na taşınıyor

İzmir’de hazır beton firmalarının yeni yılda yaptığı yüzde 30’a yakın fiyat artışı müteahhitler tarafından Rekabet Kurumu’na taşınıyor. Torbalı Ticaret Odası’nda biraraya gelen 200 müteahhit 15 gün boyunca beton almama kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - İzmir’de bu yılbaşından itibaren hazır betona yapılan yüzde 30 civarındaki zam, inşaat firmalarının büyük tepkisini çekti. Torbalı Ticaret Odası (TTO) ve Müteahhitler Federasyonu konuyu Rekabet Kurumu’na taşıma kararı aldı. Gelen zamlarla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp hazır beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL’den 157 TL’ye çıktı.

Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde biraraya gelen 200  müteahhit oy birliği ile iki karar alındı. İlk olarak Rekabet Kurumu'na başvurulacak, ardından da 15-30 Ocak tarihleri arasında Torbalı'daki hiçbir firma beton alımı yapmayacak. Torbalı Ticaret Odası, müteahhitlerle birlikte hazırladığı eylem planını bu hafta hayata geçirecek.

Betona yapılan yüzde 30'luk zammın hiçbir makul gerekçesi olmadığını kaydeden TTO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, "Beton firmaları kendi arasında bir kartel oluşturmuş. Oturdukları yerden zam yapıyorlar. 4-5 firma bir araya gelecek ve 'hadi zam yapalım' diyecek. Burası muz cumhuriyeti değil ve kimse keyfi hareket edemez. Üyemizin hakkını 3-5 kişiye yedirmeyiz. Gerekirse İzmir'i ayağa kaldıracağız ve bu zammın geri çekilmesini sağlayacağız" dedi.

Ortada haksız bir rekabet olduğu görüşünü savunan Olgun, "Torbalı'nın ve İzmir'in çarkını inşaat sektörü döndürüyor. İlçemizde yılda 5 bin konut üretiliyor. Torbalı'daki firmalar her yıl yeni bir belde kuruyor. Rekabet Kurumu'na gerekli başvuruları yapacağız. Bir diğer yaptırımımız da, beton alımını durdurmak olacak" dedi.

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır ise 13 müteahhitler derneği adına yaptığı açıklamada İzmir’in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamlarla birlikte kentte inşaat sektörü ve ekonominin ağır darbe yiyeceğini söyledi. Zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını savunarak geri çekilmesi çağrısında bulunan Nasır, “İzmirliler betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın alıyordu. Son zamlarla birlikte aradaki fark yüzde 40’lara çıktı. İzmir ekonomisi zaten sıkışmış ve durgun bir vaziyette. İnşaat sektörü arsa üretememekten kaynaklı tıkanmış durumda. Bu gelen zamla birlikte İzmir inşaat piyasası daha büyük bir darboğaza girecek. Bu da zaten bir türlü gelişemeyen İzmir ekonomisini olumsuz yönde etkileyecek. Türkiye’de işsizlik yüzde 13, İzmir’de yüzde 17, Konya’da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir’e vurulmuş büyük bir darbe. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor" diye konuştu.

MÜFED’in açıklamasına şu isimler katıldı;

İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, Karşıyaka Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel, Bornova Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Ali Karaman, Konak Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Çiğli Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Baltalarlı, Bayraklı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün, Seferhisar Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Bazan, Balçova Narlıdere üzelbahçe Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Alkan, Gaziemir Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hikmet Kar. Buca Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Seyfullah Demir, Torbalı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Özgün Ünver, Çeşme Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Murat Yıldır, Menderes Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Yılmaz.