Iğdır'da beyaz altın yeniden hayat buluyor

Iğdır'da, sulu tarıma geçilmesinden sonra terk edilen pamuk üretimi yaklaşık 30 yıl aradan sonra yeniden başlıyor. Geçtiğimiz yıl bin dönümde yapılan deneme ekimi bu yıl 6 bin dönümde gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR

IĞDIR - Türkiye'nin ürettiği en önemli tarım ürünleri içerisinde yer alan pamuk, son yıllarda kaybettiği popülariteyi yeniden kazanmaya başladı. Tarımsal teşviklerin pamukta artırılması sonrasında, Ege Bölgesi başta olmak üzere, daha önce terk edilen pamuk üretimi yurt genelinde yeniden canlanmaya başladı.

Iğdır'da da bu konuda yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Sahip olduğu mikroiklimi ile bölge illerinden ayrılan Iğdır'da, yaklaşık 30 yıl aradan sonra geçen yıl Tarım İşletme Genel Müdürlüğünün (TİGEM) bin dönümlük arazisinde pamuk ekimi yapıldı. Bu yıl ise Iğdır İl Tarım Müdürlüğünce 6 bin dönümde deneme ekimi gerçekleştirdi.

Kentte yeniden pamuk üretimine dönmek için yürüttükleri çalışmalara ilişkin DÜNYA'ya bilgi veren Iğdır İl Tarım Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu, uygun pamuk türünü bulmak için deneme ekimleri yapmayı sürdürdüklerini söyledi.

TİGEM'in geçen yıl bin dönümde yaptığı deneme ekimini kendilerinin bu sene 6 bin dönümde gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Yolcu, "Hangi pamuk tohumu bölgemize daha uygun bu noktada çalışma yürütüyoruz. Geçen yıl TİGEM'in elde ettiği ürün kalitesi oldukça iyiydi. Bu sezon yaklaşık 15 çeşit pamuk türü ekimi yaptık. Sonuçları yıl sonunda almış oluruz. Hangi türden daha çok ve kaliteli pamuk elde edersek önümüzdeki yıllarda onun ekimini yapacağız" diye konuştu.

"Üretimin artması sanayiyi de geliştirir"

Yaklaşık 30 yıl önce ağırlıklı olarak pamuk tarımı yapılan kentte şu anda neredeyse hiç ekim yapılmadığını ifade eden Yolcu, bu ürünün yerini şeker pancarı, yonca gibi alternatiflerin aldığını söyledi.

Yolcu, "Cazibe Merkezleri programı ile bölgeye ilgi arttıkça vatandaş ürününü satabileceğine inanacak, yeniden pamuk üretimine dönecektir." dedi.

Iğdır'da daha önce çırçır fabrikası olduğunu da kaydeden Yolcu, üretimin artmasıyla pamuğa dayalı sanayinin bölgede gelişeceğini belirtti.

"Pamuğa geri dönmek istiyoruz"

Öte yandan "Iğdır Tekstil-Hazır Giyimde Yatırım Fırsatları ve Tanıtım Günleri" etkinliğinde bu konuya değinen Iğdır Valisi Turgay Akman, sulu tarıma geçilmesiyle alternatif ürünlerin tercih edilir hale geldiğini, ancak pamuk tarımına geri dönmek istediklerini bildirdi.

Iğdır AK Parti Milletvekili Nurettin Aras da söz konusu etkinlikteki konuşmasında, "Sulu tarımdan önce burada pamuk tarımı yapılıyordu. Şimdi yeniden pamuğa dönmek, çırçır ve iplik fabrikalarıyla tekstil sektörüne girmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir