İhracat hedefi ticaret merkezleri ve tasarımla yakalanacak

Türkiye ihracat hedefine Türkiye Ticaret Merkezleri ve tasarım desteğiyle ulaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR(DÜNYA)

İhracat dünyasının ihtiyacına göre yenilenen ve geliştirilen bir teşvik modeli uyguladıklarını belirten Ekonomi Bakanlığı Markalaşma ve Ar-Ge Destekleri Daire Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya hedeflerinin katma değerli ürün ihracatını arttırarak 500 milyar dolar hedefine ulaşmak olduğunu söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde, "Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri” ve 2010/6 sayılı Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Tebliği ve “Türkiye Ticaret Merkezleri Desteği” ile ilgili ihracatçılara yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Kılıçkaya, teşvik mevzuatını ihracatçıların lehine güncellediklerini kaydetti.

Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) Desteği ile Türkiye’nin tanıtım ve lojistik üstü olacak merkezler kurmayı hedeflediklerini anlatan Kılıçkaya, “Türkiye Ticaret Merkezi’nin destek kapsamına Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, TİM’in Türkiye’de kurduğu şirket tarafından TİM ile diğer işbirliği kuruluşu ya da işbirliği kuruluşları ortaklığında Türkiye’de kurulan şirket tarafından, bir projeyle Ekonomi Bakanlığına başvurulması ve projenin Ekonomi Bakanlığı’nca uygun bulunması gerekiyor” dedi.

Türkiye Ticaret Merkezleri için Ekonomi Bakanlığı’nın satın alma halinde 6 milyon dolar, kiralama durumunda 5 yıl süreyle yıllık 1.5 milyon dolar destek verdiğini anlatan Kılıçkaya şöyle devam etti: “TTM’lerde 5 yıl süreyle 10 kişinin istihdamı karşılığı 500 bin dolar ve tanıtım için yıllık 300 bin dolar destek verilecek. Destek oranı yüzde 60 olacak. Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek hedef ve öncelikli ülkelerde ise destek oranı 15 puan arttırılacak. 5 yılın sonunda yüksek performans sağlayan TTM’lere verilen destek 5 yıl daha sağlanacak. TTM desteği alan organizasyonlardan aldıkları desteğin en az iki katı ihracat yapma zorunluluğu var.”

Tasarım ve Ürün Geliştirme ile katma değer sağlanacak "Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri Desteği” ile firmaların katma değeri yüksek ürün geliştirmesinin yolunu açmayı hedeflediklerini ve bünyesinde tasarım ofisi oluşturan ihracatçı firmaları desteklemeyi amaçladıklarını anlatan Kılıçkaya, “İstihdam edilen tasarımcı, modelist, mühendisin brüt maaşları toplam 1 milyon dolara, alet, teçzihat, malzeme ve yazılım giderleri toplam 250 bin dolara kadar destekleniyor. Seyahat ve web sitesi üyeliği giderleri ise en fazla 150 bin dolara kadar destek kapsamında. Proje bazında yüzde 50 oranında desteklenen 1 şirketin en fazla 1 projesi destekten faydalanabilecek. Bir projenin süresi en fazla 3 yıl olacak. Yapılacak değerlendirme sonrasında destek aynı limitlerde 2 yıl süreyle uzatılabilecek” dedi.