İranlı turistler Van'a "can suyu" oldu

Ramazan Bayramı tatilini Van'da geçirmeyi tercih eden İranlılar, yaptıkları alışverişle son zamanlarda büyük bir ekonomik durgunluk yaşayan esnafın sıkıntısını hafifletti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilerek Van'a adeta akın eden çok sayıdaki İranlı turist, esnafın yüzünü güldürdü. 

Başta oteller ve alışveriş merkezleri olmak üzere kentin caddelerinde büyük yoğunluk yaşanmasına neden olan İranlılar, ekonomik durgunluk yaşayan esnaf için adeta "can suyu" oldu. 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, göreve geldikleri günden bu yana, İran ile en geniş sınır hattına sahip olan Van'ın turizm potansiyelini değerlendirmek amacıyla farklı projeler ürettiklerini söyledi.  

İki yıldır oluşturdukları özel heyetlerle İranlıların Van'a gelmesini sağlamak amacıyla onlarca ziyaret gerçekleştirdiklerini, bilboard, afiş ve el broşürleriyle insanları kente davet ettiklerini belirten Takva, kentte gözle görülür bir İranlı turist hareketliliğinin yaşandığını vurguladı.  

İran'ın sınır hattında bulunan Salmas, Hoy, Tebriz ve Urumiye kentleri başta olmak üzere diğer kentlerini de ziyaret ederek meslek odalarıyla heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Necdet Takva, "İranlıların kentimizi ziyaret etmeleri açısından önemli başarılar elde ettik. Van kentinin potansiyellerinin ve sosyal yaşamının sunduğu imkanları İran halkına anlatma imkanı bulduk. Van halkının İran vatandaşlarını en iyi şekilde ağırlayacağını taahhüt ettik" dedi. 

Özellikle İranlılara yönelik olarak 15 Mart-5 Nisan tarihlerinde "Van Alışveriş Günleri Festivali"ni düzenlediklerini hatırlatan Takva, şunları kaydetti: 

"İran'da Mart ayında başlayan 13 günlük Nevruz tatilinde kentimizi ziyaret eden turistlerin daha uzun kalmalarını sağlamak amacıyla düzenlediğimiz festivalle, bölge halkının da uygun koşullarda alışveriş yapmasına imkan tanıdık. Festival süresince kentte büyük bir ekonomik hareketlilik yaşandı. Festival döneminde 2014 yılında kentte kredi kartıyla yapılan harcama tutarı 73 milyon 794 bin lira olarak gerçekleşirken, bu rakam 2015 yılında yüzde 42'lik artışla 104 milyon 971 bin liraya yükseldi. Bu rakama nakit ve dövizle alışveriş yapan İranlı turistleri eklediğimiz zaman çok büyük bir ekonomik hareketlilik ortaya çıkıyor. Ulaştığımız bu potansiyel, esnafımızın yaşadığı ekonomik sıkıntıların giderilmesine büyük katkı sağlamıştır." 

İranlıların kentte rahat edebilmesi için danışma ofisi kurduklarına da dikkati çeken Necdet Takva, "Şu anda kentimiz ikinci bayramını yaşıyor. Caddelerimiz İranlı misafirlerimizle şenlenmiş durumda ve esnafımız da tarihinin en verimli günlerini yaşıyor. Bugün yaşadığımız bu tablonun ortaya çıkmasına katkı sunan herkese teşekkür ederim. Doğru hedefe, doğru araçlarla ve doğru erişim sağlanınca önemli sonuçlar elde edildiğini gösterdik. Esnafımızın şu anda yüzü gülüyor. Biz de bu duruma çok seviniyor ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağımızı bir kez daha belirtiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir