İş dünyası AP’nin kararını yorumladı

İzmir’deki iş dünyası örgütleri AP tarafından alınan kararın iki tarafa da zarar vereceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR-Avrupa Parlamentosu’nun, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etmesinin yankıları sürüyor. İzmir’deki iş dünyası örgütleri kararın iki tarafa da zarar vereceği uyarısında bulundu.

“AB ilişkileri iç politika malzemesi yapılmasın”

Kararın diplomatik ve siyasi bir karşılığı olmadığını ifade eden Batı Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, “Bu bir tavsiye kararıdır. Tavsiye kararının uygulanmasını AB Komisyonu belirleyecek. AB Komisyonu, bunun mekanizmasını nasıl işletir bilemeyiz. Bizim de diplomatik bir şekilde ilişkilerimizi sürdürmemiz gerekiyor. Her iki taraf da dış ilişkileri iç politikaya malzeme yapmaktan vazgeçmeli. AB ve Türkiye olarak herkesin gündemi çok farklı. Gündemde aş, iş var. Lüzumsuz gerginliklere mahal vermemek, sağduyulu olmak lazım. Coğrafyamızı etkileyen sorunlar için daha yakın işbirliğine girmemiz gerekiyor. El Bab’daki saldırı da Türkiye’nin zor bir dönemeçten geçtiğini gösteriyor. Bu zorlu dönemeçte biz haklı durumumuzu diplomatik yaklaşıma pekiştirmeliyiz. Haklı iken haksız duruma düşmemeliyiz. Karşılıklı olarak kavga etmeyi bırakmamız sürecin kısa sürede çözülmesine önemli rol oynayabilir. Diplomatik yaklaşımı esas almamız gerekiyor” dedi.

"Askıya alma şansımız yok"

Başta Merkel olmak üzere,önemli AB ülkelerinin devlet ya da hükümet başkanlarının Türkiye ile kanalların açık tutulması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü,  ise “Bu karar tek başına bir anlam taşımıyor. Asıl karar mercii AB Komisyonu ve komisyonu şekillendiren ülkelerin hükümetleridir. İletişim kanallarının açık olması bütün tarafların lehinedir.  Çok acele ve kırılganlığı artıracak bir tutum içine girmemek gerekiyor. Soğukkanlı olmak lazım. Avrupa ile coğrafi tarihi ve ekonomik ilişkilerimiz var. İlişkileri bütünüyle koparma, askıya alma, dondurma şansımız yok. Bu tarafların yararına değil. Bu sıkıntıların geçici olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede doğru bir şekilde ilişkilerin rayına oturacağına inanıyorum” dedi.

“İlişkiler düzeltilmeli”

Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkilerin önemine dikkatleri çeken Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu ise, “Geçmişten bugüne ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan uyum sağladığımız AB ile ilişkilerimizin ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor. Komşularımız ile olan politik sorunların üzerine AB ile bir sorun yaşamamız halinde iş dünyası olarak ciddi bir kaygı duymaya başlayacağız. Ekonomik kaygılarımız git gide artıyor. Hükümetin gerekli önlemleri almasını bekliyoruz. Diplomatik sorunlar ekonomik sorunlara davetiye çıkaracaktır. Geçmişte bunların örneklerini görebiliriz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir