İstanbul-İzmir Otoyolu'nda 'ışık göründü'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu çalışmaları kapsamında iki taraftan açılan tünelin arasında kalan son duvarı, paletli kırıcı ile yıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu Selçukgazi Tüneli'ndeki "Işık Göründü" adı verilen törende yaptığı konuşmada, "İktidara geldiğimiz ilk günlerde o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanımızın öncelikle İstanbul'u Bursa'ya, daha sonra Balıkesir, Manisa ve İzmir'e en kısa zamanda bağlamak üzere bu projenin mutlaka bir an önce yapılması yönünde talimatı vardı. Proje, finansman maliyetiyle 10 milyarı buluyor. Böylesine büyük bir projeyi genel bütçe imkanlarıyla, yatırım kaynaklarıyla gerçekleştirmek, tabii ki kolay değil" diye konuştu.

'Öngörülen süreden önce yapılacak'

"Bu yolun açılmasıyla Bursa merkezden Sabiha Gökçen Havalimanı'na en geç 45 dakikada gelmiş oluyoruz" diyen Yıldırım, yoğun saatlerde şehir içinde bile bir semtten bir semte bu kadar sürede gitmenin zor olduğunu dile getirdi.

thumbs_b2_83d998e6d9d33aa6652dba9a2b43b85f.jpg

Yıldırım, teknolojinin ve hizmetin Türkiye'yi güzel noktalara ulaştırdığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayat kalitesinin artması, seyahatin eziyetten keyfe dönüşmesi için 12 yıldır var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Proje, etap etap hizmete girecek. Birinci etapta, Altınova-Orhangazi arası 40 kilometrelik kesim, bitirilip hizmete alınacak, hemen arkasından dünyanın en uzun 4. köprüsü, İzmit Körfez Köprüsü açılmış olacak. Bir adım sonra da İstanbul-Bursa arası çevre yolunun toplam 80 kilometre civarında bölümü, 2016 bitmeden hizmete alınmış olacak. Geriye kalan Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir tarafı 2016'nın sonuna doğru. İzmir'den Manisa'ya doğru Belkahve Tünelleri de dahil olmak üzere 22 kilometrelik bir bölümle hizmete alınmış oldu. Arada kalan kısımlarda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Planlandığı gibi 2018'de tamamen İzmir-İstanbul arası ana gövde, 385 kilometre, kollarıyla 433 kilometre olmak üzere bir de dünyanın en büyük 4. köprüsü dahil İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu, tamamen hizmete verilmiş, normalde öngörülen süre, 7 yılken yaklaşık 5 yılda yapılmış olacak."

'İstanbul'dan İzmire 3 saatin altında sürecek'

Yıldırım, dünyada krizlerden, karışıklıklardan yaprak kıpırdamazken, Türkiye'de dünyanın gıptayla bakılan projelerin birer birer hayata geçirildiğini belirterek,  bunun ülkedeki istikrar ve güçlü siyasi iradeden kaynaklandığını aktardı.

Yıldırım, "3,5 saat dedik de gelirken bir hesap yaptık. Yolu o kadar mükemmel yapmış ki arkadaşlar, 3 saatten daha az bir sürede gelinebilecek. Kuralları ihlal etmeden, 132 kilometreyi geçmeden geldiğiniz zaman bile İstanbul'dan İzmir'e 3 saatin altında bir sürede gelebileceksiniz" ifadelerini kullandı.

345347563475634.jpg