İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden “Süt Kuzuları”na 26 milyon litrelik destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek sosyal projelerinden “Süt Kuzusu” üçüncü yaşına girdi. 116 bin hanedeki çocukların haftada 2 litre süt içmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, geçen 3 yıllık sürede tam 26 milyon litre süt dağıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem okul öncesi yaş grubundaki çocukların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunmak hem de süt üreticilerini desteklemek amacıyla başlattığı “Süt Kuzusu Projesi” üçüncü yılını doldurdu.  Belediye, Tireli süt üreticilerinden temin ettiği sütlerle 2012 yıl Eylül ayında başladığı projede bugüne kadar 26 milyon litre süt dağıttı. 

59 ayrı ekiple Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Çiğli ilçesinde, Buca, Karabağlar. Konak, Balçova, Narlıdere, Gaziemir, Güzelbahçe ilçeleri ile Urla Zeytinalanı Mahallesi, Menemen Ulukent, Koyundere ve Asarlık mahalleleri dahil olmak üzere 384 mahallede kapı kapı dolaşarak dağıtımlara devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi sütleri, Tire ilçesi ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin üreticinin ortak olduğu Tire Süt Kooperatifi’nden temin ediyor. 

“Okul sütü” projesi olarak 2008’de start alan proje, Tire ve civarındaki süt üreticilerine önemli katkı sağladı. Tire Süt Kooperatifi ile uygulanan bu proje, sadece kooperatif üyelerine değil bütün bölge üreticisine de yarar sağladı ve düşmekte olan süt fiyatlarını dengeledi. Okul sütü projesinin başladığı ilk günlerde sütünü bile satamayan üreticinin gelirinde gözle görülür bir gelişme oldu. Tire’deki süt üretimi ciddi biçimde artarak bölgede yeniden önemli bir sektör haline geldi.

Proje, 2012 yılının Eylül ayında şekil değiştirerek “Süt Kuzusu”na döndü. Milli Eğitim’in ilköğretim okullarına süt dağıtma kararı üzerine projesini “0-5 yaş arasındaki çocukların evlerine kadar süt götürme” şekline dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 40 binle başladığı bu dağıtım ağını her geçen gün genişleterek 116 bin haneye ulaştı.  2014 yılı sonuna kadar 0-5 arasındaki çocukları kapsayan proje, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklara Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları’nın görüşleri doğrultusunda, 2015 yılı itibariyle 1-5 yaş arasındaki çocuklar için uygulanmaya başladı. 2014 yılında dağıtılan süt miktarı 11 milyon 740 bin litreye çıktı.