İzmir, zeytin sektöründe ortak hareket edecek

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) yeni yönetim kurulu ilk toplantısında zeytin tarımının, sanayisinin ve ihracatının bir arada ele alınması gerektiği konusunda uzlaşıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Zeytin ve zeytinyağı sektöründe üretici, sanayici, tüccar ve ihracatçılar ortak hareket etme kararı aldı.  

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) yeni yönetim kurulu ilk toplantısını sektör temsilcilerinin katılımıyla Ayvalık Ticaret Odası'nda yaptı.  

"Zeytin tarımı, sanayisi ve ihracatı bir arada ele alınmalı"

Toplantıda konuşan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, toplantıdaki konuşmasında zeytin tarımının, sanayisinin ve ihracatının bir arada ele alınması gerektiğini bildirdi. 

Tüm kesimlerinin bir arada olmasından doğacak sinerjinin sektörü daha da ileriye taşıyacağını kaydeden Renklidağ, zeytinyağına verilen primin ayçiçeği ve kanola yağlarına verilen prim karşısında ciddi bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını savunarak şunları söyledi: 

"Zeytinyağına verilen prim, ayçiçeği yağına göre çok ciddi bir haksızlık"

"Ayçiçeği hammaddesine 30 kuruş, ayçiçeği yağa döndüğünde kilosuna 80 kuruş veriliyor. Kanola yağının hammaddesine 40 kuruş prim veriliyor. Bu ürünler yağa döndüğünde kilogramında yaklaşık 1 lira prime ulaşılıyor. Kanola yağının kilosu 2,5 lira, ayçiçeği yağının kilosu ise 2,8 liradır. Bunlara verilen prim oranı incelendiğinde 5,5 kiloluk zeytinyağına 70 kuruş prim verildiğini görüyoruz. Zeytinyağına verilen prim, ayçiçek ve kanola yağları karşısında çok ciddi bir haksızlıkla karşı karşıyadır" 

Sofralık zeytine de prim verilmesini istediler

Sofralık zeytine de prim verilmesini isteyen Renklidağ, bu yöndeki taleplerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ilettiklerini, önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanlığı'na yapacakları ziyarette sofralık zeytin ve zeytinyağına prim hakkında detaylı rapor vereceklerini dile getirdi.  

Renklidağ, zeytin üreticilerinin sıkıntılarını yerinde görmek ve üretim yapılan bölgeleri tanımak için toplantılarını zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerde gerçekleştireceklerini kaydederek, "Bu toplantının benzerlerini sektörümüzde önemli yeri olan Akhisar, Gaziantep, Aydın, Bursa gibi yerlerde de yapmayı düşünüyoruz. Sektörümüzün tüm bileşenlerinin bir arada olmasını çok önemsiyoruz, ancak üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçının beraber hareket etmesiyle tüm sektörün sorunlarını çözebileceğimize inanıyoruz" dedi. 

Toplantıda, zeytin ve zeytinyağı sektöründe üretici, sanayici, tüccar ve ihracatçıların ortak hareket etmesi kararı alındı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir