İzmir'in havası 'hassas' seviyede

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kınay, İzmir'in bazı bölgelerinde hava kalitesinin 'hassas' seviyede seyrettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, aralık ayında İzmir'in bazı bölgelerinde hava kalitesinin "sağlıksız" düzeyinin bir alt kademesi olan "hassas"ta seyrettiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenli olarak paylaştığı Ulusal Hava Kalitesi ağı verileri, kış aylarının gelmesiyle yaşanan "kirli hava" tartışmalarını İzmir'in bazı bölgelerinde de gündeme getirdi. 

Alsancak, Bayraklı, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Güzelyalı, Karşıyaka ve Şirinyer'deki hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan bilgiler doğrultusunda, mevzuatlar gereği en fazla 90 olması gereken metreküp başına hava kirletici partikül madde miktarının Bayraklı'daki aylık ortalaması 109'a, en yüksek ölçülen değer ise 222'ye yükseldi. 

Şirinyer'de de aylık ortalama 102 ölçülen değerin bazı anlarda 182'ye kadar çıktığı gözlendi. Aylık ortalamada sınır değerin üzerinde kalan diğer bir ilçe olan Gaziemir'de ise 93 olarak ölçülen ortalama değer, ay içinde anlık 172'ye kadar çıktı.

Alsancak'ta ise aylık 81 olarak ölçülen değerin ay içinde anlık 883'e kadar yükseldiği saptandı.

Hassas gruptakiler dikkat

Hava kalitesi değerlerinin solunum yolları problemlerine yol açabildiğine değinen Kınay, "Hamileler, yaşlılar ve çocuklar hassas grupta. Havada dolaşan kirleticiler, partikül maddeler solunum yolu ile uzun vadede alındığında kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hassas grupta ani etkilere yol açabiliyor" diye konuştu. 

Sorunun çözümü için öncelikle planlamanın doğru işlemesi gerektiğine işaret eden Kınay, kentleşme sürecinde hızlı ve kontrolsüz süreçlerin geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de yaptıkları açıklamada, 7 sabit ve 1 mobil istasyondan alınan veriler doğrultusunda değerlendirme yapıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

 "AB ve Türkiye'deki mevzuat gereği hava kalitesine ilişkin sınır değerler sürekli düşürülmektedir. 3-4 yıl öncesine kadar 250 mikrogram/metreküp olan sınır değer şu anda 90 olarak uygulanmakta ve bazı istasyonlarımızda bu değerlerin aşıldığı görülmektedir."